x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, învinsă de Fukushima

Merkel, învinsă de Fukushima

28 Mar 2011   •   20:22
Merkel, învinsă de Fukushima
Sursa foto: /Reuters

Angela Merkel a pus pe seama dezastrului nuclear japonez de la Fukushima înfrângerea electorală "extrem de dureroasă" suferită de coaliţia de guvernare, care include şi forma­ţi­u­nea sa politică, Uniunea Creştin-De­mo­crată, UCD, în două landuri foarte importante. Merkel a văzut istoricul eşec al UCD, cel puţin în landul Baden-Wurttemberg, land mare şi prosper, cu 11 milioane de locuitori, unde creştin-democraţii "domneau" neîntrerupt de 58 de ani, ca pe o consecinţă directă a tragediei din Japonia. "Dezbaterea legată de centrala nucleară japoneză de la Fukushima explică foarte clar această înfrângere extrem de  dureroasă (...). Ca o adeptă a folosirii în scopuri paşnice a energiei nucleare (...), vi­ziunea mea asupra energiei atomice s-a schimbat după evenimentele din Japonia", declara ieri Merkel în faţa ziariştilor. După tragedia de la Fukushima, cancelarul german a decis închiderea pe o perioadă de trei luni a reactoarelor nucleare cele mai vechi şi a ordonat un audit privind măsurile de securitate aplicate în toată reţeaua de reactoare nucleare germane, pentru a putea preveni astfel o catastrofă ca în Japonia. Totuşi, măsurile lui Merkel au fost târzii pentru o strategie de campanie, vântul victoriei începând încă de atunci să bată în favoarea ecologiştilor. Iar Fukushima l-a alimentat din plin.

În Baden-Wurttemberg, UCD a obţinut numai 39% din voturi, iar liberalii ministrului de Externe, Guido Westerwelle, au obţinut numai 5,3% din sufragii, după cum indică primele rezultate la ieşirea din urne. În schimb, ecologiştii au obţinut 24% din sufragii, cu 12% mai multe decât acum cinci ani, şi ar putea să facă o coaliţie cu social-democraţii, care au obţinut 23% în acest land. Publicaţia germană Der Spiegel numea aceste "scoruri" preliminare difuzate de postul public de televiziune o adevărată "senzaţie".

În landul Renania Palatinat, social-democraţii au obţinut 35,5% din voturi, dar au rămas majoritari, în timp ce conservatorii, 34%, iar libe­ralii nu au trecut pragul de 5%.

În urma acestor rezultate, pentru prima dată în istoria existenţei partidului lor, "verzii" ar putea avea un şef de guvern regional în Bade-Wurttemberg, unde se află nu mai puţin de 17 reactoare nucleare germane. Cele mai multe şanse pentru nominalizare le are, de departe, liderul formaţiunii din acest land, Winfried Kretschmann.

Acum, chiar dacă este pe poziţia perdantului, Merkel nu a pierdut totul, puterea ei este stabilă şi va şti ce să facă pe viitor pentru a recâştiga încrederea alegătorilor. Episodul alegerilor regionale este doar o bătălie pierdută, nu şi un război care să o trântească la pământ. Îşi dă seama că s-a înşelat când a sperat că cifrele bune ale economiei vor creşte "acţiunile" ei şi ale coaliţiei sale în campania electorală. A mizat pe acest lucru,  a mizat şi pe un controversat "pact euro", pentru menţinerea şi salvarea monedei unice europene în condiţii de criză, însă un mediu curat, sigur şi sănătos pare să le fie cel mai de preţ germanilor. Lecţia aceasta o învaţă Merkel acum.

Alte catastrofe ca la Cernobîl?
Tragediile nucleare lasă urme pe decenii întregi. Înainte de Fukushima a fost Cenobîlul. Oameni din lumea întreagă îl ţin minte şi acum, după 25 de ani, când locul tragediei a devenit o pustietate, curiozitate a naturii, care, culmea, atrage tot mai mulţi turişti temerari, cărora nu le e frică de efectele radiaţiilor de-acolo. Din contră, anul trecut, tour-operatorii au raportat aproximativ 10.000 de turişti străini care au vizitat localitatea Pripriat, unde se afla centrala de la Cernobîl. Ei au plătit 130 de euro pentru un tur al oraşului-fantomă, după ce au pri­mit costume speciale antiradiaţii şi pastile de iod. Unul dintre turiştii amatori de senzaţii tari, un student polonez, povestea că aflase din revista Forbes că "Pripiat este unul din cele zece locuri de pe Pământ pe care trebuie să le vizitezi o dată în viaţă". Evident, japonezilor nu le-ar plăcea să se "laude" cu aşa ceva, însă acolo oricând s-ar putea produce un Cernobîl. Nici Germania nu ar vrea să trăiască asemenea evenimente sinistre, aşa că Merkel ar putea prelungi perioada de suspendare a funcţionării centralelor nucleare de pe teritoriul ţării sale sau le-ar putea înlocui cu alte surse mai "verzi" de energie.

×