x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Urbi et Orbi, mesajul Papei Francisc, de Crăciun: copiii măcelăriți în războaie sunt micii Iisuși de astăzi

Urbi et Orbi, mesajul Papei Francisc, de Crăciun: copiii măcelăriți în războaie sunt micii Iisuși de astăzi

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2023   •   21:40
Urbi et Orbi, mesajul Papei Francisc, de Crăciun: copiii măcelăriți în războaie sunt micii Iisuși de astăzi
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc a declarat luni, în mesajul său de Crăciun, că minorii care mor în războaie, inclusiv în Gaza, sunt „micii Iisuși ai zilelor noastre” și că loviturile israeliene din această zonă culeg o „recoltă îngrozitoare” de civili nevinovați, scrie Reuters.

În discursul său din ziua de Crăciun „Urbi et Orbi”, Papa Francisc a numit, de asemenea, „abominabil” atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către militanții Hamas și a făcut din nou apel la eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici care sunt încă reținuți în Gaza.

Vorbind de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru în fața miilor de oameni aflați în piață, el a aruncat o nouă lovitură la adresa industriei de armament, spunând că aceasta controlează în cele din urmă „sforile marionetelor războiului”.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, care sărbătorește al 11-lea Crăciun al pontificatului său, a cerut încetarea conflictelor politice, sociale sau militare, în locuri precum Ucraina, Siria, Yemen, Liban, Armenia și Azerbaidjan, și a apărat drepturile migranților din întreaga lume.

„Câți nevinovați sunt măcelăriți în lumea noastră! În pântecele mamelor lor, în odiseele întreprinse în disperare și în căutarea speranței, în viețile tuturor acelor micuți a căror copilărie a fost devastată de război. Ei sunt micii Iisuși de astăzi”, a spus el.

El a acordat o atenție deosebită Țării Sfinte, inclusiv Gaza.

„Fie ca pacea să vină în Israel și Palestina, unde războiul devastează viețile acestor popoare. Îi îmbrățișez pe toți, în special comunitățile creștine din Gaza și din întreaga Țară Sfântă”, a spus Francisc.

Vorbind de la același balcon de unde a apărut pentru prima dată în fața lumii în seara alegerii sale, la 13 martie 2013, el a spus că „inima sa este îndurerată de victimele abominabilului atac din 7 octombrie" ”i a cerut din nou eliberarea ostaticilor.

„Pledez pentru încetarea operațiunilor militare, cu recolta lor îngrozitoare de victime civile nevinovate, și fac apel la o soluție la situația umanitară disperată printr-o deschidere pentru furnizarea de ajutor umanitar”, a spus el.

Săptămâna trecută, un organism susținut de ONU a afirmat într-un raport că întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori din Gaza se confruntă cu niveluri de foamete de criză și că riscul de foamete crește în fiecare zi.

Vaticanul, care are relații diplomatice atât cu Israelul, cât și cu Autoritatea Palestiniană, consideră că o soluție cu două state este singurul răspuns la conflictul de lungă durată. Francisc a făcut apel la „un dialog perseverent între părți, susținut de o voință politică puternică și de sprijinul comunității internaționale”.

Dedicând un paragraf întreg din mesajul său comerțului cu arme, Francisc a spus „Și cum putem vorbi măcar de pace, când producția, vânzarea și comerțul cu arme sunt în creștere?”.

El a cerut mai multe investigații asupra comerțului cu armament.

„Ar trebui să se vorbească și să se scrie despre aceasta, pentru a scoate la lumină interesele și profiturile care mișcă sforile marionetelor războiului”, a spus el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×