x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihai Ghimpu instituie Ziua comemorării victimelor comunismului în Republica Moldova

Mihai Ghimpu instituie Ziua comemorării victimelor comunismului în Republica Moldova

24 Iun 2010   •   00:00

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat un decret prin care propune comemorarea în fiecare an, la 28 iunie, a victimelor ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist, relatează cotidianul Timpul în ediţia electronică.



Decretul prevede ca administraţiile centrale şi locale să coboare drapelele în bernă, să limiteze spectacolele şi să respecte un minut de reculegere. De asemenea, instituţiile de învăţământ trebuie să organizeze o oră în memoria victimelor.

Potrivit cotidianului Timpul, în acest an urmează ca în centrul Pieţei Marii Adunări Naţionale din Chişinău să fie pusă piatra de temelie a viitorului monument al victimelor ocupaţiei din 28 iunie 1940 şi ale regimului comunist totalitar.
"Federaţia Rusă, în calitate de succesor de drept al URSS, să îşi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova", se menţionează într-un articol al decretului, citat de Info-Prim Neo, în pagina electronică.

Mihai Ghimpu a declarat că angajamentul de la Summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999, cu privire la retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova este asumat de Rusia în faţa instituţiilor internaţionale. "Dar mai important este faptul că această armată are statut de armată de ocupaţie şi, după declararea independenţei Republicii Moldova, nu are consimţământul statului nostru. De aceea, trebuie să îşi retragă armata şi muniţiile"s, a afirmat preşedintele.

×
Subiecte în articol: externe