x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihail Gorbaciov: "Ar fi putut izbucni al treilea război mondial"

Mihail Gorbaciov: "Ar fi putut izbucni al treilea război mondial"

de Irina Cristea    |    12 Oct 2009   •   00:00
Mihail Gorbaciov: "Ar fi putut izbucni al treilea război mondial"
Sursa foto: John Macdougall/Afp/mediafax

Dacă Rusia intervenea în forţă pentru a influenţa cursul schimbărilor ce-aveau loc în 1989 în Europa Centrală şi de Est, un al treilea război mondial ar fi fost iminent. Teoria îi aparţine ultimului preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihai Gorbaciov.



Într-un interviu apărut în presa franceză, fostul lider al URSS vorbeşte despre felul în care a considerat potrivit să gestioneze statele aflate sub sfera de influenţă sovietică şi despre căderea Zidului Berlinului. Eveniment care, spune el, ar fi putut duce la un al treilea război mondial dacă Moscova ar fi intervenit.

PROMISIUNE ONORATĂ
Gorbaciov spune că reunificarea Germaniei a fost posibilă mulţumită politicii de deschidere pe care el a adoptat-o o dată cu venirea la putere şi care a dus la schimbări atât în URSS, cât şi în Europa Centrală şi de Est şi în relaţiile cu SUA. "Când am ajuns la conducerea URSS, liderii sovietici şi americani nu se mai întâlniseră de şase ani. După câţiva ani, noi am schimbat această situaţie. Toate aceste schimbări au creat posibilitatea reunificării Germaniei", a explicat Gorbaciov pentru Le Figaro.

Un rol important l-a avut o promisiune pe care fostul preşedinte al URSS le-a făcut-o liderilor din Ţările Pactului de la Varşovia în 1985, la funeraliile fostului preşedinte Konstantin Cernenko. "Le-am spus: «Nu vom face nimic pentru a complica relaţiile cu voi. Ne respectăm obligaţiile, dar sunteţi responsabili de politica voastră, de ţările voastre, iar noi suntem responsabili de politica noastră, de ţara noastră». Deci, în 1985 le-am promis că nu vom interveni şi nu am intervenit niciodată", adaugă fostul lider sovietic.

O intervenţie în contextul celui mai important eveniment al anului 1989 - căderea Zidului Berlinului, adevărat "gong" pentru ce a urmat în fostele state-satelit ale URSS, ar fi avut, spune Gorbaciov, consecinţe dezastruoase. "Ar fi putut izbucni al treilea război mondial. La acea vreme, Europa era plină de arme nucleare. Existau două milioane de militari de ambele părţi ale Cortinei de Fier. Imaginaţi-vă ce s-ar fi putut întâmpla dacă am fi folosit forţa."

Gorbaciov a abordat şi câteva teme de actualitate, spunând despre tandemul Vladimir Putin-Dmitri Medvedev că nu face eforturi reale de modernizare a Rusiei şi despre preşedintele american, Barack Obama, că este un bun interlocutor pentru Moscova.

×
Subiecte în articol: externe