x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mike Pence: SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria

Mike Pence: SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria

17 Oct 2019   •   21:58
Mike Pence: SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele kurde se retrag din sectorul vizat în acest interval, a anunţat joi vicepreşedintele american, Mike Pence, la Ankara, relatează AFP.

Pentru a permite o retragere a forţelor kurde „în interval de 120 de ore, toate operaţiunile militare în cadrul campaniei «Izvorul Păcii» vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită odată retragerea încheiată”, a declarat Pence la finalul a patru ore de convorbiri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să se transforme la final în „zonă de securitate”.

Numită „Izvorul Păcii”, ofensiva turcă împotriva forţelor kurde YPG în nordul Siriei, lansată pe 9 octombrie, a provocat un val de indignare la nivel internaţional.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a confirmat acest acord.

„Suspendăm operaţiunea, nu îi punem capăt”, a declarat Cavusoglu presei. „Putem opri operaţiunea numai atunci când forţele kurde se vor fi retras complet din regiune”, a adăugat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Turcia Izvorul Pacii siria