x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministerul de Externe al Ungariei “urechează” Ambasada României de la Budapesta

Ministerul de Externe al Ungariei “urechează” Ambasada României de la Budapesta

de Istvan Deak    |    21 Iun 2013   •   12:06
Ministerul de Externe al Ungariei “urechează” Ambasada României de la Budapesta

Guvernul de la Budapesta continuă să îşi exprime nemulţumirea faţă de atitudinea autorităţilor române şi slovace în demersurile de reînhumare a celui mai longeviv husar, Skultety Laszlo.
Scandalul diplomatic a izbucnit după ce, la data de 21 mai, autorităţile române au exhumat osemintele husarului Skultety Laszlo din cimitirul din Arad şi apoi le-au transferat în Slovacia . “Având în vedere că vorbim despre un monument de artă ridicat în cinstea unui husar maghiar, autorităţile române aveau obligaţia să informeze partea ungară despre evenimentele care au avut loc, dar şi despre intenţiile părţii slovace, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă aspectele istorice nu erau clare autorităţilor române şi slovace, monumentul inscripţionat exclusiv în limba maghiară ar fi trebuit să îi avertizeze. Actul lipsit de pioşenie a avut loc prin eludarea părţii ungare. Pur şi simplu au săpat o groapă şi au furat rămăşiţele pământeşti, pentru ca Skultety Laszlo să fie reînhumat, în calitate de soldat slovac, la Mojtin, lângă Trencin”, a declarat vicepremierul Semjen Zsolt într-o conferinţă de presă.

Discuţie cu ambasadorul

Secretarul de stat Prohle Gergely a anunţat joi că i-a atras atenţia ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, asupra faptului că “Ministerul de Externe al Ungariei ar fi considerat oportună anunţarea părţii ungare despre intenţiile de exhumare încă dinainte ca aceasta să aibă loc”. El i-a reamintit diplomatului român că, în acordul semnat de România şi Ungaria în 1996, cele două părţi îşi asumă responsabilitatea conservării monumentelor istorice şi culturale de pe teritoriile lor.

Prohle i-a solicitat diplomatului slovac Metod Spacek ca în cadrul ceremoniei de reînhumare să fie respectată importanţa culturală şi istorică a husarului Skultety, să se acorde dreptul la un discurs şi în limba maghiară, iar monumentul funerar să fie inscripţionat bilingv. “În discuţiile cu reprezentanţii celor două ţări vecine am reiterat intenţia Ungariei de a nu ocoli problemele şi de a continua colaborarea printr-un dialog deschis. Sperăm că cele două ţări partenere îşi doresc să continue colaborarea central-europeană şi dezvoltarea înţelegerii reciproce între popoare”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe. Reînhumarea lui Skultety Laszlo este programată la data de 27 iunie, cu ocazia împlinirii a 275 de ani de la naşterea husarului.


×