x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul german de interne: Jihadiştii încearcă să compenseze pierderile din Siria şi Irak prin atentate în Europa

Ministrul german de interne: Jihadiştii încearcă să compenseze pierderile din Siria şi Irak prin atentate în Europa

21 Aug 2016   •   13:10
Ministrul german de interne: Jihadiştii încearcă să compenseze pierderile din Siria şi Irak prin atentate în Europa

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a avertizat într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) încearcă să compenseze pierderile suferite în Siria şi Irak prin atentate în Europa, consemnează agenţia EFE.

'Nu putem exclude ca înfrângerile militare ale SI în Siria şi Irak să crească pericolul unor atentate în străinătate', jihadiştii dorind astfel să 'compenseze slăbirea lor tot mai accentuată', a declarat oficialul german.

Aprecierile sale survin după ce în ultimele zile mai mulţi experţi germani au avertizat că SI pare să-şi fi schimbat strategia şi, în contextul ultimelor înfrângeri pe câmpul de luptă în Siria şi Irak, apelează acum la aşa-numiţii 'lupi solitari', pe care-i incită să comită atentate revendicate apoi de această grupare teroristă, indiferent dacă ea are sau nu vreo implicare logistică.

Două atentate care au avut loc recent în Germania, respectiv atacul cu toporul comis de un refugiat pakistanez într-un tren în Bavaria şi detonarea de către un refugiat sirian a unui dispozitiv exploziv la un festival de muzică în aer liber în oraşul Ansbach, corespund parţial acestei scheme de acţiune.

Întrebat despre legătura dintre atentate şi refugiaţi, Thomas de Maiziere a susţinut din nou că marea majoritate a celor peste un milion de migranţi primiţi anul trecut de Germania au venit în această ţară cu intenţii paşnice, iar 'ameninţarea teroristă exista deja de mulţi ani'. El a admis totuşi că există indicii ce arată că printre refugiaţi se pot infiltra şi terorişti şi a menţionat că s-au efectuat unele arestări, dar a insistat că nu poate fi vorba despre o suspiciune generalizată.

Conform datelor Ministerului german de Interne, 850 de persoane au plecat din Germania în Siria pentru a se alătura SI. Dintre acestea, circa 140 au murit acolo, dar 280 au revenit în Germania, iar 70 dintre aceşti combatanţi au experienţă în acţiuni militare.

În plus, conform lui Thomas de Maiziere, în Germania au fost identificate 510 persoane suspectate de radicalizare şi care ar putea intenţiona să comită atentate.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: isis jihadisti europa germania