x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul polonez al Apărării a demisionat după publicarea raportului privind accidentul de la Smolenks

Ministrul polonez al Apărării a demisionat după publicarea raportului privind accidentul de la Smolenks

de Marina Constantinoiu    |    29 Iul 2011   •   13:46

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anuntat vineri demisia ministrului Apararii Bogdan Klich, pe care a si acceptat-o, dupa prezentarea concluziilor de catre comisia care a anchetat prabusirea avionului prezidential, in aprilie 2010, la Smolensk, informeaza AFP.

Comisia poloneza de ancheta asupra accidentului aviatic din aprilie 2010 de la Smolensk, soldat cu moartea presedintelui Lech Kaczynski, a recunoscut, vineri, ca principalele cauze ale catastrofei au fost determinate de partea poloneza, insa si partea rusa a comis o serie de erori.

Comisia, care si-a prezentat vineri raportul, a citat "nivelul de pregatire al echipajului, care a reprezentat o amenintare pentru securitatea zborului", "viteza prea mare" a avionului si "altitudinea prea mica" a acestuia.

Potrivit raportului, si iluminarea aeroportului rusesc era "foarte slaba si incompleta", iar "seful personalului din zona de aterizare a dat instructiuni eronate echipajului avionului". "Cauza directa a accidentului a fost coborarea (avionului) la o altitudine prea mica si cu o viteza excesiva, in conditii atmosferice care impiedicau contactul vizual cu solul", se arata in document.

Raportul de peste 300 de pagini a fost publicat vineri pe Internet in limbile poloneza, engleza si rusa. Potrivit comisiei de ancheta, avionul nu prezenta nici o defectiune tehnica.

Un raport rusesc, prezentat in ianuarie, aprecia ca intreaga responsabilitate pentru producerea accidentului revine partii poloneze.

Avionul de tip Tupolev-154 s-a prabusit la 10 aprilie 2010, in timp ce incerca sa aterizeze langa Smolensk, in conditii de ceata. Toti cei 96 de ocupanti, printre care se aflau presedintele Lech Kaczynski, sotia sa si numerosi oficiali polonezi de rang inalt, au murit in urma catastrofei.

×