x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Unii funcţionari ai guvernului anterior au afectat parteneriatul româno-ungar; atmosfera s-a schimbat

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Unii funcţionari ai guvernului anterior au afectat parteneriatul româno-ungar; atmosfera s-a schimbat

29 Ian 2016   •   15:14
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Unii funcţionari ai guvernului anterior au afectat parteneriatul româno-ungar; atmosfera s-a schimbat

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, că ţara sa consideră România drept un partener strategic, el adăugând că, deşi acest parteneriat a fost afectat de "unii funcţionari ai guvernului român anterior", odată cu intrarea în funcţie a Cabinetului Cioloş lucrurile au revenit la normal, chiar dacă există în continuare anumite probleme legate de minorităţile etnice.

Szijjarto, care efectuează vineri o vizită la Bucureşti, a arătat că România şi Ungaria sunt legate de minorităţile etnice care trăiesc pe teritoriul celor două state, de relaţiile economice, dar şi de punctele de vedere asemănătoare în problemele majore europene.

"Cred că aceste trei aspecte sunt absolut suficiente pentru a ne considera reciproc parteneri strategici. În acelaşi timp, nu vreau să ascund faptul că, în perioada recentă, această relaţie strategică a suferit mici probleme. Trăim criza cea mai serioasă din istoria Uniunii Europene, din cauza migraţiei, şi din acest motiv unii funcţionari ai guvernului anterior din România au acuzat pe nedrept Ungaria, iar Ungaria a reacţionat corespunzător la acuzele care au afectat puţin acest parteneriat. Aş dori să exprim mulţumiri domnului prim-ministru Cioloş şi domnului ministru de externe Comănescu pentru că această atmosferă s-a schimbat în totalitate odată cu intrarea în funcţie a Guvernului actual al Românei", a declarat diplomatul ungar, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

El a mai spus că Budapesta este gata să dea un nou elan colaborării româno-ungare, care să aibă la bază respectul reciproc.

"Ştim că sunt anumite probleme pentru rezolvarea cărora trebuie să lucrăm în continuare, care se referă la chestiuni legate de minorităţile etnice ce trăiesc pe teritoriul ţărilor noastre. Cred că este nevoie şi de poveşti de succes comune şi, dacă le vom avea, atunci vom avea şanse mult mai bune pentru a putea rezolva şi problemele dificile", a adăugat oficialul ungar.

La rândul său, şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, a admis că au existat "nuanţe critice" în relaţia dintre cele două state, dar a pledat pentru intensificarea dialogului bilateral.

"Au fost în trecut anumite manifestări sau idei exprimate inclusiv politic, care nu neapărat au ajutat. Am convenit că asemenea nuanţe critice, declaraţii au venit şi dintr-o parte şi din alta. Cel mai important este ca noi să lucrăm, să facem să avanseze lucrurile şi am convenit asupra acestui lucru - să intensificăm dialogul nostru, să ne întâlnim foarte des, să avanseze lucrurile", a spus Comănescu.

×
Subiecte în articol: Peter Szijjarto Peter Szijjarto