x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miraj fatal - Arsi de vii in Italia

Miraj fatal - Arsi de vii in Italia

de Maria Toader    |    15 Sep 2006   •   00:00
Miraj fatal - Arsi de vii in Italia

Peste 100 de muncitori polonezi plecati sa munceasca in Italia, asemeni "capsunarilor" romani, au fost transformati in sclavi, apoi torturati si omorati.

La sfarsitul lunii iulie, in urma unei actiuni in forta a politiei italiene, 113 lucratori polonezi erau eliberati dintr-un lagar de munca fortata unde fusesera retinuti, torturati si violati. Atat fortele de politie din Italia, cat si cele din Polonia au reusit atunci sa aresteze 25 de suspecti pentru trafic de persoane si privare de libertate. Acestia conduceau lagare de munca fortata in regiunea sudica a Italiei, Puglia, unde au obligat peste 1.000 de polonezi sa traga ca vitele de povara. Oamenii venisera in Italia cu scopul sa castige un ban culegand rosii, conform agentiei de presa PAP.

ARSI DE VII. Ancheta demarata in urma arestarilor a dezvaluit momente cutremuratoare din viata de zi cu zi a sclavilor. Site-ul oficial al politiei poloneze informeaza ca, in prezent, peste 100 de polonezi care au plecat la munca in Italia si au ajuns in acele lagare sunt dati disparuti, relateaza The Guardian. De altfel, cea mai mare temere a autoritatilor poloneze este ca aceste persoane au fost ucise, mai ales ca din marturiile unor muncitori reiese ca, pentru a-i cuminti si pentru a le induce faptul ca nu pot sa fuga din lagar, paznicii ii amenintau deseori cu moartea, iar unele persoane chiar "dispareau" daca refuzau sa munceasca. Temerile politiei poloneze au fost confirmate si de cotidianul italian la Repubblica, care sustine ca in prezent se ancheteaza disparitia a 14 polonezi si a unui lituanian. In urma dovezilor gasite in lagare, unii ar fi fost arsi de vii, altii inecati sau calcati cu masina.

"MODELUL" NAZIST. Cotidianul The Guardian reaminteste conditiile grele similare celor din lagarele de concentrare naziste in care erau tinuti polonezii. Acestia erau obligati sa munceasca aproximativ 15 ore pe zi, salariul fiind calculat in functie de numarul de ore trudite, iar o ora valora mai putin de un euro. In timpul liber, oamenii erau obligati sa stea in camere fara lumina si incalzire, iar masa se reducea, in fiecare zi, la un meniu simplu: apa si paine. La toate acestea se adauga cazurile de prostitutie fortata, violurile si agresarile fizice. Multi muncitori au fost batuti cu bastoane din metal, fie au fost lasati prada cainilor, pe care gardienii ii asmuteau asupra lor daca incercau sa se impotriveasca.

×
Subiecte în articol: externe