x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea unui câine ocupă primele pagini ale cotidianelor din Thailanda

Moartea unui câine ocupă primele pagini ale cotidianelor din Thailanda

29 Dec 2015   •   17:10
Moartea unui câine ocupă primele pagini ale cotidianelor din Thailanda

Câinele regelui Thailandei a murit, iar acest eveniment a ocupat marţi prima pagină a ziarelor din regat, unde un om face închisoare pentru că a criticat patrupedul pe Facebook, scrie agenţia France Presse.

"Khun Tongdaeng a murit liniştită în somn la palatul Klai Kangwon, la 26 decembrie, la 23.10", a anunţat luni seara într-un comunicat şcoala veterinară Kasetsart, care se ocupa de tratarea animalului.

Tongdaeng, în vârstă de 17 ani, era bolnavă de mai mulţi ani şi nu-şi mai făcea apariţia în public, dar putea fi văzută la picioarele regelui pe numeroasele calendare şi afişe care împodobesc magazinele, birourile şi locuinţele din Thailanda.

Cele mai importante ziare naţionale din această ţară au dedicat marţi prima pagină morţii câinelui. "Regele a fost deja informat", scrie Matichon, ziarele evocând 'evenimentul' cu cel mai mare respect.

În Thailanda, familia regală este protejată de una dintre legile cele mai restrictive din lume. Orice persoană care îi insultă pe regele Bhumibol Adulyadej (88 de ani), prezentat ca un semizeu, pe regină, moştenitor sau regent este pasibil de 15 ani de închisoare pentru fiecare încălcare a legii.

Câinele regelui beneficia de o putere simbolică, animalul fiind folosit în trecut de rege pentru a-şi împărtăşi sfaturile naţiunii. Regele a scris o carte despre Tongdaeng în 2002, lucrarea fiind interpretată ca un mijloc prin care suveranul le-a amintit supuşilor săi locul lor într-o societate foarte clar ierarhizată. Patrupedul este şi personaj principal într-un film de animaţie lansat în cinematografele din Thailanda la începutul lunii decembrie, cu ocazia celei de-a 88-a aniversări a monarhului.

În contextul marii îngrijorări declanşate pe tema succesiunii regelui, spitalizat de câteva luni, legea de lezmaiestate este utilizată din plin de militarii aflaţi la putere.

Un internaut este deţinut de la începutul lunii decembrie, în aşteptarea procesului său pentru lezmaiestate pentru că nu a dat dovadă de respect faţă de câinele regal, un caz ce relevă nervozitatea juntei ultra-regaliste aflate la putere după lovitura de stat din luna mai 2014.

×