x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldavia lui Putin

Moldavia lui Putin

de Vitalie Calugareanu    |    26 Oct 2005   •   00:00
Moldavia lui Putin
Corespondenta din Chisinau
Moscova incearca sa blocheze demararea negocierilor in problema transnistreana in noul format, cu participarea SUA si a UE.

Autoritatile de la Kremlin si cele separatiste de la Tiraspol incearca sa inlocuiasca planul ucrainean de solutionare a diferendului, agreat de Occident, cu unul rusesc.

Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Valeri Nesteruskin, a anuntat ieri ca Rusia a inaintat oficial mediatorilor propriul plan de solutionare a conflictului transnistrean. Diplomatul rus a spus ca proiectul sintetizeaza cele mai constructive idei examinate pana acum in procesul de negocieri, precum si elementele consensuale din esuatul "Memorandum Kozak". Documentul este in total dezacord cu pozitia oficiala a Chisinaului asupra crizei transnistrene, votata recent unanim de Parlamentul Republicii Moldova, si cu planul Iuscenko. Proiectul rusesc prevede perpetuarea, pe un termen nedefinit, a prezentei militare rusesti in regiunea rebela si legitimarea pe plan international a autoproclamatei Republici Transnistrene.

PROVOCARE. Anumite prevederi ale planului rusesc sunt vadit provocatoare. Proiectul prevede crearea in viitorul stat comun, care se va numi Moldavia, a unui parlament bicameral in care Chisinaul si Tiraspolul vor avea un numar egal de reprezentanti. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, Rusia impune lichidarea armatei moldovenesti si fortificarea celei transnistrene. Aceasta din urma, imbracand uniforma ruseasca, ar urma sa conduca ulterior un contingent international menit sa asigure "garantiile militare" ale reglementarii transnistrene. In fine, noul proiect al Moscovei elimina SUA si UE din procesul de negocieri, rolul celor doua puteri occidentale limitandu-se doar la servicii de expertiza.

ASCUNZISURI. Analistii politici de la Chisinau sunt insa de parere ca noul plan rusesc urmareste nu doar zdruncinarea moralului SUA si al UE. Directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa din Chisinau, Igor Botan, este de parere ca prin noul sau proiect "premisele de la care au pornit Kolerov si Pavlovski (autorii proiectului rusesc - n.n.) sunt absolut evidente: regimurile separatiste trebuie sa formeze o centura de siguranta care sa-i garanteze Kremlinului influenta in zona".

REFUZ
Daca se are in vedere pozitia categorica a Chisinaului, care a anuntat ca va respinge din start orice propunere periculoasa pentru integritatea teritoriala a statului, putem trage o singura concluzie: planul rusesc nu urmareste nici pe departe solutionarea crizei transnistrene, ci incitarea spiritelor si, in cele din urma, blocarea negocierilor in format extins cu participarea UE si a SUA.

INTERES


"Premisele de la care au pornit Kolerov si Pavlovski (autorii proiectului rusesc - n.n.) sunt absolut evidente: regimurile separatiste trebuie sa formeze o centura de siguranta care sa-i garanteze Kremlinului influenta in zona. De fapt, este un santaj promovat cu multa iscusinta"
Igor Botan
analist
×
Subiecte în articol: externe rusesc