x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

30 Sep 2009   •   00:00
Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Ambasadorul Republicii Moldova la Naţiunile Unite, Alexandru Cujba, a pledat, în cadrul Adunării Generale a ONU, pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean prin demilitarizarea şi democratizarea Transnistriei.



"Implementarea reformelor democratice, normalizarea climatului economic şi social la dreapta Nistrului vor facilita accelerarea soluţionării conflictului transnistrean", a precizat Alexandru Cujba, pledând pentru o implicare mai accentuată a Statelor Unite şi a Uniunii Europene pentru încheierea disputei.

De asemenea, Republica Moldova va "depune eforturi în vederea retragerii trupelor străine din ţară pentru a înlocui actuala operaţiune de menţinere a păcii cu o misiune multinaţională mandatată şi pentru a obţine integrarea ţării în toate segmentele socio-economice prin încurajarea unei participări extinse a sectorului neguvernamental".

Cujba a precizat că Republica Moldova a înaintat în 2007 iniţiative cu scopul consolidării nivelului de încredere, asigurării liberei mişcări şi modernizării infrastructurii, scrie Mediafax. "Din păcate, autorităţile transnistrene au boicotat mereu aceste iniţiative prin introducerea de taxe vamale ilegale", cât şi prin încălcarea drepturilor cetăţenilor moldoveni de studia în limba maternă, a explicat el, adăugând că Republica Moldova va continua negocierile pentru a soluţiona conflictul.

Transnistria este o republică separatistă situată în estul Republicii Moldova, delimitată la vest de râul Nistru şi la est de Ucraina, teatru al conflictelor dintre forţele moldoveneşti şi cele separatiste de la începutul anilor '90, când ţara şi-a proclamat independenţa. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe