x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moody's avertizează că votul privind imigraţia este un element negativ pentru economia şi băncile elveţiene

Moody's avertizează că votul privind imigraţia este un element negativ pentru economia şi băncile elveţiene

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   21:00
Moody's avertizează că votul privind imigraţia este un element negativ pentru economia şi băncile elveţiene

Agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat, marţi, că limitarea emigraţiei va afecta economia şi sectorul bancar din Elveţia, transmite Reuters.

În urmă cu o săptămână electorii elveţieni au spus 'da', cu o majoritate de 50,3%, pentru limitarea imigraţiei, în condiţiile în care Elveţia realizează 60% din comerţul său exterior cu Uniunea Europeană.

Practic, elveţienii au decis să limiteze accesul pe piaţa muncii din ţara lor pentru cetăţenii statelor din Uniunea Europeană, prin introducerea unor cote de imigraţie.

"Introducerea de cote pentru muncitori imigranţi ar putea reduce cererea de locuinţe şi, în consecinţă, ar putea pune presiuni pe preţurile caselor, ceea ce ar provoca o încetinire mai rapidă decât se preconiza a pieţei imobiliare rezidenţiale", apreciază Moody's.

"În plus, consecinţele negative asupra schimburilor comerciale dintre Elveţia şi UE ar putea pune presiune pe companiile orientate pe export", adaugă agenţia de evaluare.

După anunţarea rezultatelor referendumului, Comisia Europeană şi-a exprimat regretul faţă de decizia elveţienilor de a introduce cote de imigraţie şi a avertizat că va ''examina implicaţiile acestei iniţiative asupra ansamblului relaţiilor dintre UE şi Elveţia''.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Elveţiei.

×