x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Multinaționalele occidentale continuă să-și plătească angajații din Rusia

Multinaționalele occidentale continuă să-și plătească angajații din Rusia

20 Apr 2022   •   16:50
Multinaționalele occidentale continuă să-și plătească angajații din Rusia

Multe companii multinaționale occidentale continuă să plătească aproape 200.000 de angajați din Rusia, deși au suspendat sau au încetat activitățile în această țară, scrie Financial Times.

Grupuri precum McDonald's sau Renault s-au angajat să plătească salariile a mii de angajați atunci când au oprit, luna trecută, operațiunile din Rusia. O analiză realizată de Financial Times arată că cel puțin 188.000 de angajați continuă să fie pe statele de plată.

Numărul real este probabil mult mai mare, deoarece angajatori mari, inclusiv Yum Brands, proprietarul KFC, și Coca-Cola, nu au confirmat că încă plătesc personalul.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a avertizat luni că, dintre angajații companiilor cu capital străin din capitala rusă, "aproximativ 200.000 de angajați riscă să își piardă locurile de muncă", afirmând că autoritățile au aprobat un plan de sprijin în valoare de 3,36 miliarde de rupii (41,4 milioane de dolari) pentru cei aflați în pericol.

În timp ce angajatori de  gulere albe, precum Boston Consulting Group, Linklaters și McKinsey, își transferă angajații în diferite țări, gulerele albastre din sectoarele de producție, comerț cu amănuntul și consum riscă să suporte cea mai mare parte a pierderilor de locuri de muncă, în cazul în care companiile nu văd nicio perspectivă de redeschidere.

Chip Bergh, directorul executiv al Levi Strauss, a declarat că marca de blugi își plătește în continuare cei peste 800 de angajați din Rusia. Dar a adăugat că "după cum merg lucrurile acum, nu sunt optimist că ne vom relua activitatea prea curând".

Companiile care și-au suspendat activitatea sunt în continuare obligate să plătească angajații în conformitate cu legislația rusă, potrivit lui Peter Finding, avocat specializat în dreptul muncii la FisherBroyles. Printre opțiuni se numără plata normală a angajaților, plata a până la șase luni de salariu în pachete combinate sau redirecționarea angajaților către domenii de activitate care nu sunt afectate de suspendări. De asemenea, angajatorii pot fi de acord să mențină personalul pe salarii reduse în timp ce operațiunile sunt suspendate, angajații având puțină putere de negociere în acest scenariu.

Ikea s-a angajat să își plătească angajații ruși timp de trei luni, până la sfârșitul lunii mai, cu o lună mai mult decât cele două luni de plăți de concediere prevăzute de legislația rusă. Un angajat a declarat că membrii personalului intrau ocazional în magazinele părăsite pentru a actualiza documentele, dar se tem de șomaj în lunile următoare. Compania a refuzat să spună dacă va concedia personal.

Potrivit unui sondaj realizat de BCG, majoritatea investitorilor consideră că va dura între doi și cinci ani până când companiile occidentale se vor putea întoarce în Rusia.

Finding, care are experiență în consilierea multinaționalelor cu operațiuni în Rusia, a declarat că este probabil ca angajatorii să concedieze lucrătorii inactivi, mai degrabă decât să continue să plătească salariile timp de ani de zile.

McDonald's, care a raportat venituri globale de 23 miliarde de dolari anul trecut și continuă să plătească 62.000 de angajați în Rusia, a anunțat că totalul costurilor sale salariale și de închiriere în această țară se ridică la 50 de milioane de dolari pe lună.

Multe companii occidentale se străduiesc să transfere bani în economia afectată de sancțiuni și nu reușesc să genereze venituri, în timp ce operațiunile sunt suspendate. Acestea ar putea fi nevoite să plătească personalul din afacerile lor din Rusia, care s-ar putea epuiza în curând.

"Vom vedea destul de multe insolvențe și lichidări în Rusia. În teorie, atunci când un angajator rus trece prin lichidare, este obligat să plătească personalul înainte ca aceasta să se întâmple. Dacă nu există bani acolo, nu pot", explică Finding.

Guvernul rus încearcă să evite șomajul în masă, lansând un pachet de 40 de miliarde de rupii, despre care premierul Mihail Mișustin a declarat că va sprijini aproximativ 400.000 de lucrători.

Unii directori și-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea, de asemenea, să confiște activele companiilor occidentale din Rusia sau să permită furtul proprietăților lor intelectuale. "Guvernul rus a adoptat aceste legi care spun că ar putea naționaliza o afacere dacă o companie pleacă. Ar putea literalmente să ne ia marca comercială", spune Bergh de la Levi's.

Josh Gerben, un avocat american specializat în mărci comerciale, a descoperit că o serie de profitori au depus deja cereri pentru a folosi logo-uri asemănătoare cu cele ale McDonald's, Coca-Cola și ale altor mărci occidentale.

Companiile, inclusiv British American Tobacco, au ales să transfere afaceri către parteneri ruși. Acest lucru ar putea păstra locurile de muncă după plecarea lor, a declarat Finding.

Cu toate acestea, personalul aflat în aceste circumstanțe se confruntă cu incertitudinea privind modul în care va fi tratat de noii angajatori. Un lucrător al unei multinaționale a declarat că este "o întrebare deschisă" cum vor primi salariul. "Grupul de marcă rusă își plătește chiar și propriul personal în plicuri", a spus acesta, referindu-se la o practică larg răspândită, folosită pentru a evita plata impozitelor.

Există incertitudine și cu privire la impactul pe care pierderile de locuri de muncă l-ar putea avea în Rusia asupra opiniei politice față de război.

×
Subiecte în articol: multinationale angajati Rusia