x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muncitorii de la Fukushima plătesc preţul curajului

Muncitorii de la Fukushima plătesc preţul curajului

de Irina Cristea    |    24 Mar 2011   •   19:37
Muncitorii de la Fukushima plătesc preţul curajului
Sursa foto: /Reuters

Mai mulţi muncitori care au asigurat permanenţa la centrala nucleară de la Fukushima au deja mari pro­bleme de sănătate. Denumiţi de presa japoneză "cei 50" sau "cei 50 de eroi", ei şi-au riscat, de bunăvoie, vieţile în încercarea disperată de a salva ce se mai poate salva şi de a împiedica producerea unei catastrofe la mult încercata facilitate nucleară.

Au început, din păcate, să plă­tească tribut curajului de care au dat do­vadă. Ieri, mass-media in­ter­na­ţi­o­na­le au anunţat că doi dintre muncitori au fost spitalizaţi în urma nivelului ridicat de radiaţii la care au fost supuşi. Cei doi lucraseră la reactorul 3, încercând să repare sistemul de ră­cire. Un al treilea muncitor a fost su­pus la radiaţii puternice, dar nu a fost încă transportat la spital. Alţi lu­crători de la centrală sunt răniţi, anunţă BBC. Vestea bună dată ieri de autorităţile nipone a fost că nivelul ra­diaţiilor din apa potabilă din Tokio a scăzut, apa fiind din nou considera­tă drept "sigură", după alerta potri­vit căreia bebeluşii nu trebuie, sub nici o formă, să consume apa de la robinet.

Oficialii japonezi au de dat însă noi explicaţii după ce au apărut informaţii despre greşelile făcute la gestionarea centralei de la Fukushima. Centrala nucleară avariată înregistrase unele dintre cele mai slabe re­zul­tate la teste de securitate şi era "ticsită" cu mai mult uraniu decât era pre­văzut, relatează presa britanică. Po­trivit Daily Mail, inginerii americani care au conceput clădirea nu au pre­văzut păstrarea combustibilului nu­clear uzat între pereţii "subţiri" ai clă­dirilor reactorului, afectaţi de cu­tremurul de la 11 martie. Dar înăuntrul acestora, la momentul producerii dezastrului, se afla echivalentul de bare de uraniu puternic radioactive utilizate în şase ani.

Starea reactoarelor
● Reactorul 1: alimentarea cu electricitate fusese ieri restabilită par­ţial în sala de control. Sistemul de răcire era, în continuare, oprit.
● Reactorul 2: alimentarea cu elec­tri­citate fusese restabilită, dar nici unul dintre aparate nu fusese conectat. Bazinul de stocare a com­bus­tibilului reprezenta, în con­ti­nuare, o sursă de îngrijorare, întrucât barele de combustibil tre­buie să rămână acoperite de lichid pentru a nu degaja radioactivitate în atmosferă.
● Reactorul 3: este cel mai afectat, după ce a suferit o explozie şi un incendiu stopat totuşi în fază in­ci­pientă. Alimentarea cu ener­gie electrică fusese restabilită la 22 martie în sala de control.
● Reactorul 4: Nici unul dintre echi­pa­mente nu fusese reconectat la reţeaua de curent electric, deşi aceasta este operaţională. Nu se ştie la ce nivel se află apa din bazi­nul de stocare a combustibilului.
● Reactorul 5: sistemul de răcire este operaţional şi alimentat cu energie electrică. Tepco a anunţat ieri că o pompă a suferit o pană, dar că va fi înlocuită rapid.
● Reactorul 6: sistemul de răcire este alimentat cu electricitate şi funcţionează.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia