x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muntele K2, al doilea cel mai înalt din lume, a avut cel mai aglomerat sezon din toate timpurile

Muntele K2, al doilea cel mai înalt din lume, a avut cel mai aglomerat sezon din toate timpurile

05 Aug 2022   •   11:30
Muntele K2, al doilea cel mai înalt din lume, a avut cel mai aglomerat sezon din toate timpurile

Al doilea cel mai înalt munte din lume, K2 din Pakistan, a primit un număr record de alpiniști în acest an, pe fondul creșterii interesului, după pandemie și restricții, scrie CNN.

Au fost emise 207 permise de ascensiune pentru K2, a declarat Sajjid Hussain, un oficial de turism din Gilgit Baltistan, regiunea de la granița cu China care găzduiește Munții Karakoram, un lanț care conține toate cele cinci vârfuri pakistaneze de peste 8.000 de metri.

K2, care atinge 8.611 metri, este considerat de mulți alpiniști ca fiind mai dificil din punct de vedere tehnic decât Everestul.

Vremea temperată din luna iulie, de obicei cea mai bună perioadă a anului pentru a atinge vârful, plus ușurința relativă a călătoriilor în comparație cu anii precedenți și o situație politică stabilă în țară, se crede că au contribuit la numărul record de ascensiuni.

Un alt factor a fost cererea care a crescut în timpul pandemiei. Cu unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume interzise sau greu accesibile din cauza închiderii granițelor din cauza Covid, mulți alpiniști și-au petrecut ultimii doi ani economisind bani și pregătindu-se pentru o revenire pe munte.

În timp ce K2 este mai dificil de urcat din punct de vedere fizic, este semnificativ mai ieftin decât Everestul.

Permisele pentru a urca pe cel mai înalt munte din lume costă 11.000 de dolari de persoană, iar potențialii alpiniști trebuie să calculeze și costurile de călătorie spre și dinspre Nepal, îmbrăcăminte, echipament, mâncare și ghizi și șerpași angajați.

În același timp, un permis de ascensiune pentru K2 - care acoperă adesea celelalte patru vârfuri de "opt mii" din apropiere - poate fi obținut pentru 7.200 de dolari pentru un grup de șapte persoane.

Numărul de permise nu a fost singurul record stabilit în acest an.

Mirza Ali, fondatorul companiei de alpinism Karakorum Expeditions, cu sediul în Pakistan, a declarat pentru CNN că un număr record de 20 de femei au escaladat K2 până acum în această vară.

Printre acestea se numără Samina Baig, prima femeie pakistaneză care a ajuns în vârf, și Jenn Drummond, americanca care și-a propus să devină prima femeie care escaladează toate cele șapte "second summits", al doilea cel mai înalt munte de pe fiecare continent. K2 a fost ultimul munte pe care Drummond trebuia să îl escaladeze pentru a-și stabili recordul istoric.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: muntele k2