x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muzeul STASI – tot mai vizitat, dar tot mai sărac

Muzeul STASI – tot mai vizitat, dar tot mai sărac

11 Aug 2009   •   00:00

Muzeul STASI de la Berlin, care aminteşte teroarea întreţinută de poliţia secretă a Republicii Democrate Germane, riscă să devină falimentar, din cauza că este vizitat de un număr tot mai mare de adolescenţi. Potrivit regulamentului, zivitele şcolare sunt scutite de plata costului biletului, relatează AFP.



"Ne bucurăm că atâţia elevi vin să ne vadă. Dar costurile legate (de vizitele şcolare) depăşesc capacităţile noastre financiare", a explicat, marţi, directorul Muzeului, istoricul Hubertus Knabe, pe site-ul acestei instituţii. "Suntem victimele succesului nostru", a apreciat el.

În acest an, de comemorare a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, peste 80.000 de liceeni au vizitat Muzeul instalat pe locul fostei închisori Berlin-Hohenschoenhausen. Cu 26% mai mulţi decât în mod obişnuit. Adolescenţii au participat la 3.800 de vizite însoţite de ghizi.

Bugetul Muzeului are un deficit de 70.000 de euro, potrivit lui Knabe. Dacă afluxul de grupuri şcolare continuă, acest deficit s-ar putea dubla până la sfârşitul anului, a apreciat el.

Ministrul federal al Culturii, Bernd Neumann, a promis să acopere deficitul actual. "Ar fi iresponsabil, la exact 20 de ani de la căderea Zidului, să nu punem la dispoziţia Muzeului suficiente resurse", a declarat el, luni, la Berlin.

Muzeul a lansat de asemenea un apel "urgent" la donaţii. Particularii şi întreprinderile sunt solicitaţi, dar şi justiţia: judecătorii berlinezi au fost invitaţi printr-o scrisoare să permită Muzeului să beneficieze de pe urma amenzilor.

Fondat în 2000, Muzeul este finanţat în comun din fonduri ale statului federal, ale capitalei germane Berlin, din donaţii şi din vânzarea biletelor de intrare. În 2008, el a înregistrat 250.000 de vizitatori, un număr-record. Jumătate au fost adolescenţi care nu plătesc bilet de intrare.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe