x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Napoletanii strâng bani ca să-i cumpere acordeon unui român

Napoletanii strâng bani ca să-i cumpere acordeon unui român

de Carmen Plesa    |    08 Iul 2010   •   00:00

Instrumentul cu care-şi câştiga pâinea i-a fost furat



I-au furat acordeonul şi de o săp­tă­mâ­nă e obligat să cerşească. Povestea unui român care cânta pe străzile din Napoli i-a impresionat pe jurnaliştii şi oamenii politici din Napoli.

Secretarul general al partidului de dreapta Italia dei Valori a anunţat că va or­ga­ni­za o manifestaţie pu­blică în cadrul căreia românul va primi un acordeon.

Povestea românului Aurel Şerban a fost făcută publică de televiziunea Lunaset. Bătrânul se află de cinci ani în Italia, unde, până de curând, îşi câştiga existenţa cântând pe străzile din Napoli.

De câteva zile nu mai poate să facă acest lucru, pentru că cineva i-a furat acordeonul, în timp ce se odihnea la dormitorul pentru săraci din via Duomo.
"Acordeonul era viaţa mea, acum sunt nevoit să cerşesc şi mi-e foarte ruşine. În ţara mea cântam într-o formaţie cunoscută şi muzica e totul pentru mine", le-a spus jurnaliştilor bătrânul pe care l-au găsit în centrul social La Tenda.
"Napoletanii au fost mereu buni cu mine şi eu iubesc oraşul ăsta. Aici am mulţi prieteni, dar acum fără acordeonul meu mă simt un om inutil", a mai spus Aurel Şerban. Jurnaliştii italieni amintesc că povestea românului e cea a multor emigranţi care şi-au părăsit ţara unde nu mai aveau din ce trăi.
"Îi rog pe napoletani să facă ceva, dacă vreunul din ei mă poate ajuta să-mi recapăt acordeonul", a transmis bătrânul.

Se pare că acordeonul său le-a amintit napoletanilor de un alt caz: al ro­mânului Petru Bârlădeanu. Muzicant şi el, Petru a murit lângă acor­de­o­­­nul său anul trecut la intrarea într-o sta­ţie de metrou, şi nimeni nu s-a oprit să-l ajute în ultimele clipe ale vie­ţii. Românul, tată a doi copii, a că­zut victimă în războiul dintre două cla­­nuri mafiote, care au tras mai mul­te focuri de armă pe străzile din Napoli.

Imaginile cu Petru Bârlădeanu murind sub privirile indiferente ale napoletanilor au făcut înconjurul lumii, iar locuitorii oraşului au fost aspru criticaţi de peste tot pentru lipsa lor de reacţie. Aşa că Napoli a găsit acum o mo­dalitate de a se revanşa, oferindu-i lui Aurel Şerban un acordeon. "Ce i s-a întâmplat lui Aurel Şerban, cetăţeanul român căruia i s-a furat acordeonul, ce reprezenta singura modalitate de a se întreţine, e un lucru care nu face cinste oraşului nostru care, cu câteva excepţii, a arătat mereu solidaritate, prietenie şi a fost primitor. Suntem gata să răspundem apelului făcut de Aurel în zilele următoare, când, în cursul unei manifestaţii publice, îi vom dărui un acordeon nou", a declarat Nello Formisano, secretar general al for­ma­ţiunii Italia dei Va­lori, în regiunea Campania.

Potrivit La Repubblica, anunţul a fost făcut în numele tutu­ror parlametarilor, europarlamentarilor, consilierilor regionali şi comunali ai formaţiunii politice.

×
Subiecte în articol: externe