x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Narco-jihadiștii afgani, finanțați de SUA

Narco-jihadiștii afgani, finanțați de SUA

de Şerban Mihăilă    |    05 Feb 2019   •   10:51
Narco-jihadiștii afgani, finanțați de SUA
Sursa foto: Cpl. John McCall/U.S. Marines

Peste un sfert din culturile de mac pentru producția de opiu din Afganistan se află chiar în zonele controlate de guvernul din Kabul, care este finanțat cu miliarde de dolari din banii contribuabililor americani pentru a lupta contra drogurilor. În aceste condiții, Afganistanul rămâne cel mai mare producător mondial de opiu și heroină, iar drogurile au devenit principala sursă de venit pentru finanțarea operațiunilor teroriste ale talibanilor.

Lideri ai forțelor de securitate afgane și autorități civile din numeroase provincii controlează rețele de trafic de droguri din zone nordice, vestice și sud-vestice ale țării, arată un raport al Inspectoratului General american pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR). De altfel, peste un sfert din culturile de mac pentru producția afgană de opiu se află chiar în zonele controlate de guvernul din Kabul, informează același raport. Dintr-un total de 132 de miliarde de dolari plătiți de contribuabilii americani pentru reconstrucția Afganistanului, de la începutul războiului, în octombrie 2001, peste nouă miliarde de dolari au fost alocați operațiunilor de combatere a drogurilor, precizează SIGAR. Cu toate acestea, sub privirile fie interesate, fie îngăduitoare ale autorităților susținute militar și financiar de către SUA, țara rămâne cel mai mare producător mondial de opiu, principalul ingredient al heroinei. „Cantitatea de opiu reținută de autorități în ultimii zece ani este de numai 7,5% din producția totală de opiu din 2018”, arată raportul. SIGAR mai avertizează că, anul trecut, din bugetul acordat de americani, oficialitățile afgane utilizau sume pentru a plăti canale de irigație, echipament agricol și îngrășăminte folosite în extinderea culturilor de mac. De altfel, producția afgană de opiu s-a dublat în 2017, ajungând la 9.000 de tone și marcând o creștere de circa trei ori decât în 2002, la sfârșitul primului an de prezență militară americană. Mai mult, guvernul din Kabul intenționează să desființeze Ministerul Luptei contra Drogurilor, singura structură afgană eficientă de combatere a traficului de heroină, a cărei producție-record finanțează decisiv grupările teroriste și provoacă anual, pe teritoriul SUA, zeci de mii de victime în rândul consumatorilor de droguri.

Talibanii, la butoane

Celelalte 75 de procente din culturile afgane de mac pentru producția de opiu se află pe teritorii controlate sau disputate de talibani. Potrivit datelor furnizate de către ONU și comandamentul militar american, peste 60% din venitul anual al narco-jihadiștilor talibani, estimat la cel puțin 400 de milioane de dolari, provine din afacerile cu droguri.

Și raidurile aeriene americane contra laboratoarelor afgane de prelucrare a opiului în heroină, ordonate anul trecut de Casa Albă, s-au rărit, pe fondul eforturilor de pace ale SUA în zonă.

×