x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO nu ia în calcul o intervenţie în Siria

NATO nu ia în calcul o intervenţie în Siria

de Rador    |    12 Apr 2012   •   16:43

Alianta Nord-Atlantica a reafirmat ca nu ia in calcul o interventie in Siria. Anuntul intervine in contextul declaratiilor premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a spus ca tara sa ar putea invoca articolul 5 al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice, pentru a-si apara frontiera cu Siria. Articolul respectiv prevede ca atunci cand o tara NATO este atacata, fiecare membru al Aliantei trebuie sa se considere atacat.

Purtatorul de cuvant al Aliantei, Oana Lungescu, a declarat pentru Radio Romania ca Alianta este ingrijorata de evenimentele din Siria, iar incidentele de la inceputlui saptamanii, de la granita cu Turcia, sunt in special un motiv de ingrijorare.

Duminica seara si luni, mai multe tiruri ale armatei siriene, indreptate impotriva fortelor de opozitie aflate in apropierea granitei cu Turcia, au depasit frontiera si au r`nit mai multe persoane, intre care doi membri ai personalului turc de la frontiera.

Purtatorul de cuvant Oana Lungescu a mai spus ca NATO sprijina planul pentru Siria al trimisului ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, plan menit sa puna capat "represiunii inacceptabile a populatiei, de catre regimul sirian". NATO apreciaza ca intreaga comunitate internationala trebuie sa faca eforturi pentru a se asigura ca planul Annan va fi pus in practica. NATO sprijina acest plan, iar secretarul general Anders Fogh Rasmussen a afirmat in mai multe randuri ca Alian]a nu intentioneaza sa intervina in Siria, dupa modelul Libiei, insa situatia in regiune, mai ales dupa incidentele de la granita cu Turcia, ramane permanent in atentia NATO.

×