x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO: Nu recunoaştem anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii de către Rusia

NATO: Nu recunoaştem anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii de către Rusia

de Agerpres    |    01 Apr 2014   •   20:37
NATO: Nu recunoaştem anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii de către Rusia

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO au adoptat marţi, la Bruxelles, o declaraţie comună în care condamnă intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina, "Rusia încălcând integritatea teritorială şi suveranitatea naţională ale Ucrainei", relatează Reuters.

"Nu recunoaştem anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii. Vom continua să lucrăm împreună pentru a obţine o soluţie politică şi diplomatică care să respecte dreptul internaţional şi graniţele internaţional recunoscute ale Ucrainei", se precizează în declaraţia adoptată marţi de Comisia NATO-Ucraina.

În acelaşi timp, Alianţa cere Rusiei, în vederea detensionării situaţiei, să îşi reducă efectivele din Crimeea până la nivelurile dinaintea crizei, să îşi reducă activitatea militară de-a lungul graniţei cu Ucraina, să revină asupra "anexării" ilegale şi ilegitime a Crimeii, să se abţină de la orice amestec şi acţiune agresivă în Ucraina şi să respecte drepturile populaţiei ucrainene, inclusiv pe ale tătarilor din Crimeea.

De asemenea, NATO îi solicită Moscovei să îşi respecte obligaţiile sale internaţionale şi dreptul internaţional.

Organizaţia îşi exprimă susţinerea faţă de o misiune a OSCE de monitorizare în Ucraina şi anunţă că va intensifica parteneriatul cu statul ucrainean, "prin cooperare şi promovarea reformelor în domeniul apărării", ce vor fi realizate "prin intermediul construirii capacităţii de apărare şi a programelor de dezvoltare a capabilităţilor militare".

Alianţa a mai anunţat că îşi va suplimenta personalul de la Biroul de legătură al NATO la Kiev cu experţi pentru a coopera mai bine cu autorităţile ucrainene.

Deşi Ucraina nu este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, iar garanţiile de securitate pe care organizaţia le oferă membrilor săi nu se aplică şi Ucrainei, chiar dacă este stat partener, NATO include în cadrul declaraţiei comune faptul că o Ucraină independentă, suverană şi stabilă, ferm angajată faţă de democraţie şi respectarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor şi a statului de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică.

×
Subiecte în articol: nato Rusia crimeea