x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO se implică în căutarea cargobotului Arctic Sea

NATO se implică în căutarea cargobotului Arctic Sea

16 Aug 2009   •   00:00

Dispariţia navei Arctic Sea apropie Rusia de NATO, organizaţia colaborând cu Moscova la căutarea şi obţinerea de informaţii despre navă.



"Toate informaţiile, care sunt complete şi foarte probabil obiective, sunt trimise imediat la cartierul general al Marinei ruse" de la Bruxelles, unde se află cartierul general al NATO, a declarat în cursul serii ambasadorul rus Dmitri Rogozin, citat de agenţia rusă RIA Novosti. Arctic Sea ar fi fost reperată în largul arhipelagului Capul Verde, la două săptămâni după ce a dispărut.

O serie de informaţii şi evenimente contradictorii gravitează deja în jurul navei, aporind aura de mister a dispariţiei sale. Potrivit informaţiilor oficiale, încărcătura Arctic Sea, care făcea un transport pe ruta Finlanda-Algeria, ar fi fost cherestea în valoare de 1,4 milioane de euro. Zilele trecute, o cerere de răscumpărare a fost trimisă companiei proprietare a navei, Sol Chart Management, în Finlanda. Valoarea răscumpărării cerute ar fi de 1,5 milioane de dolari, potrivit site-ului de Internet al Financial Times Deutschland.

Mai multe surse au ridicat semne de întrebare cu privire la încărcătura "reală" a cargobotului, sugerând că, de fapt, la bordul Arctic Sea nu se transporta doar cherestea. Arme, droguri, ogive nucleare, toate au apărut în diverse teorii ale conspiraţiei, alimentate şi de preocuparea Rusiei de a găsi nava, şi de participarea NATO.

TESTE DE RADIOACTIVITATE
În acest condiţii, duminică a apărut informaţia că asupra cargobotului au fost efectuate teste de ămsurare a radioactivităţii înainte ca nava să plece din Finlanda. De unde şi până unde astfel de teste, nu se ştie. Directorul general al Autorităţii finlandeze pentru siguranţa nucleară (Stuk) a confirmat informaţia, spunând că iniţiativa de a măsura nivelul radioactivităţii i-a venit unui pompier care, din motive necunoscute, a crezut că ar putea exista material radioactiv în încărcătură.

"A fost o idee absolut stupidă. Nu exista nici un motiv pentru a ne gândi la aşa ceva. Au început să măsoare cu un aparat simplu şi nu au găsit nimic", a declarat Jukka Laaksonen. "Afirmăm că nu se pune problema să ne gânduim la aşa ceva (la existenţa unor materiale radioactive la bord - n.red.), deoarece nu există nici un motiv. Nu este decât un zvon stupid", a adăugat el. "Să uităm pur şi simplu această idee privind radioactivitate, nu este decât o idee proastă pe care a avut-o cineva fără nici un fel de expertiză în domeniu. Nu era decât o simplă navă care transporta lemn", a adăugat Laaksonen.

Presa britanică şi cea finlandeză semnalau duminică posibilitatea unei încărcături "secrete" şi radioactive la bordul navei Arctic Sea, care ar putea explica toate misterele care înconjoară acest vas atacat în Marea Baltică şi dispărut de două săptămâni în Oceanul Atlantic, înainte de a fi reperat în largul arhipelagului Capul Verde. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe