x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO susține aderarea Ucrainei în pofida opoziției Rusiei

NATO susține aderarea Ucrainei în pofida opoziției Rusiei

16 Dec 2021   •   18:00
NATO susține aderarea Ucrainei în pofida opoziției Rusiei

NATO nu vrea să renunțe la aderarea Ucrainei, solicitare venită din partea Rusiei, scrie AFP. 

"Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-şi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja şi apăra toţi aliaţii şi nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă și-a reafirmat dorința de a face parte din Alianță. 
"Din 2014, de la începutul războiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO şi astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale".

Totuși, șeful BATO a precizat că sprijinul NATO pentru Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. 

"Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe severe. Şi ar avea un preţ ridicat. În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt pregătiţi să discute cu Rusia. Şi ne reiterăm invitaţia către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia", a atras totuși atenția Zelenski. 

Aderarea a fost promisă Ucrainei şi Georgiei în cadrul summitului NATO de la Bucureşti din 2008, în pofida avertismentelor Franţei şi Germaniei. Însă aceasta trebuie aprobată în unanimitate.
Totodată, NATO nu a intervenit când a avut loc campania militară a Rusiei în Georgia în 2008 și nici la anexarea Crimeei în 2014. Articolul 5 nu se aplică decât în cazul membrilor, nu şi al ţărilor partenere.

Liderii UE participă la summitul NATO de la Bruxelles pentru a discuta reacțiile la o eventuală nouă intervenţie militară rusă în Ucraina. Ei vor prelungi sancţiunile economice deja în vigoare din 2014.
 

×
Subiecte în articol: nato Rusia ucraina