x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce lasă în urmă eroul sud-african. 10 citate din Nelson Mandela

Ce lasă în urmă eroul sud-african. 10 citate din Nelson Mandela

06 Dec 2013   •   00:28
Ce lasă în urmă eroul sud-african. 10 citate din Nelson Mandela
Sursa foto: EPA/STRINGER

Retras din viaţa publică, în ultimii, ani, din cauza vârstei înaintate, Nelson Mandela a căpătat statut de legendă în Africa de Sud şi în întreaga lume. Devenit simbol al luptei împotriva rasismului şi oprimării, Mandela a rămas cunoscut şi pentru talentul de orator. Iată mai jos câteva citate din Mandela:

"Pentru a fi liber nu este suficient să te eliberezi de lanţuri, trebuie să respecţi şi susţii şi libertatea altora".

"Nimeni nu se naşte urând alte persoane pentru culoarea pielii lor sau pentru religia lor. Oamenii trebuie să înveţe să urască, iar dacă pot învăţa ura, pot învăţa şi iubirea, care este un sentiment mai apropiat de inima omului".

"Nu are niciun farmec să fii prudent, să te mulţumeşti cu o viaţă în care faci mai puţin decât poţi".

"Când am ieşit pe uşa care mă purta spre libertate, am ştiut că dacă nu las ura şi amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare".

"Să elimini sărăcia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca şi sclavia sau apartheidul, sărăcia nu este o stare naturală. Este provocată de om şi poate fi eradicată de acţiunile oamenilor".

"Se spune că nu cunoşti cu adevărat o naţiune, până nu ai stat într-una din închisorile ei. O naţiune nu ar trebui să fie judecată după cei mai sus-puşi cetăţeni ai ei, ci după cei mai umili".

"Uneori ne întrebăm cine sunt eu ca să fiu strălucitor, superb, frumos, talentat, fabulos? De fapt, cine eşti tu ca să nu fii"?

"Nimic nu este alb sau negru".

"Cunoaşte-ţi duşmanul şi află care este sportul lui preferat".

"Le datorăm copiilor noştri, cei mai vulnerabili cetăţeni ai oricăriei societăţi, o viaţă lipsită de violenţă şi teamă". 

×
Subiecte în articol: citate mandela nelson mandela