x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu: Conferinţa de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu, "o cotitură istorică"

Netanyahu: Conferinţa de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu, "o cotitură istorică"

14 Feb 2019   •   13:34
Netanyahu: Conferinţa de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu, "o cotitură istorică"

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, prezent la conferinţa de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu, menită să intensifice presiunile asupra regimului iranian, a declarat joi că evenimentul din capitala poloneză constituie 'o cotitură istorică', transmite AFP. 

'În aceeaşi sală, în prezenţa a aproape 60 de miniştri reprezentând zeci de guverne, un prim-ministru israelian şi miniştri din principalele ţări arabe au stat alături şi au vorbit pe un ton deosebit de puternic, cu claritate şi unitate împotriva pericolului constituit de regimul iranian', a declarat Netanyahu pentru presă, evocând dineul din ajun de deschidere a conferinţei. 

'Consider că aceasta dovedeşte o schimbare şi o înţelegere importantă a ceea ce constituie un pericol pentru viitorul nostru, a ceea ce trebuie făcut pentru securitate şi posibilitatea de a ajunge la o cooperare mai largă decât securitatea, în toate domeniile vieţii', a continuat el. 

La dineul inaugural organizat miercuri la Castelul regal din Varşovia, participanţii au subliniat că Netanyahu se afla la aceeaşi masă cu responsabili de rang înalt din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, state care nu au relaţii diplomatice cu Israel, dar împărtăşesc cu acesta intransigenţa faţă de Iran. 

Israelul întreţine relaţii diplomatice cu doar două state arabe, Egipt şi Iordania. 

La Varşovia, Netanyahu s-a întâlnit şi cu Yussef bin Alaui bin Abdallah, şeful diplomaţiei din Oman, stat unde a întreprins o vizită la sfârşitul anului trecut şi care are relaţii bune cu puterile regionale, inclusiv cu Teheranul. 

Iranul nu a fost invitat la conferinţa de la Varşovia. Preşedintele iranian Hassan Rouhani se întâlneşte joi, la Soci, cu omologii său rus, Vladimir Putin, şi turc, Recep Tayyip Erdogan, în încercarea de relansare a reglementării conflictului din Siria, în contextul înfrângerii Statului Islamic şi al pregătirilor Washingtonului de retragere militară. 

Majoritatea statelor europene, îngrijorate de linia afişată de SUA cu privire la Iran, au trimis la conferinţa din capitala Poloniei doar responsabili de rang secund. În schimb, sunt prezenţi vicepreşedintele american Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo, SUA fiind co-organizatoare alături de Polonia.

AGERPRES

×