x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu se chinuieşte să împace SUA

Netanyahu se chinuieşte să împace SUA

de Irina Cristea    |    14 Mar 2010   •   00:00

Atmosferă tensionată în Israel, unde Guvernul se străduieşte să dreagă busuiocul în relaţia cu aliatul său principal. În timp ce premierul Benjamin Netanyahu a cerut înfiinţarea unei comisii care să examineze eşecurile din timpul vizitei vicepreşedintelui american (vizită în cursul căreia ministrul israelian de Interne a anunţat un proiect de colonizare foarte prost primit în majoritatea cancelariilor lumii), presa isrealiană evocă o "criză deschisă" în relaţia dintre cele două ţări.

"Criza aşteptată între Israel şi Statele Unite de la începerea mandatului lui Benjamin Netanyahu în sfârşit a izbucnit", scrie cotidianul Haaretz (de stânga), preluat de AFP. "Criza între administraţia Barack Obama şi Guvernul israelian este cea mai gravă din ultimii zece ani", apreciază cotidianul Maariv, afirmând că reacţia lui Netanyahu la criticile formulate de SUA "evidenţiază panica acestuia". Potrivit ziarului Yediot Aharonot, este vorba despre un adevărat "ultimatum" american referitor la blocarea colonizării.

În timpul vizitei în Israel a vicepremierului american Joe Biden, la 9 martie, ministerul de Interne a anunţat că a dat undă verde construirii a 1.600 de locuinţe în Ierusalimul de Est. Anunţul a fost interpretat drept o sfidare la adresa SUA, mai ales în condiţiile în care Washingtonul tocmai mediase un acord pentru negocieri indirecte între israelieni şi palestinieni, prin intermediul emisarului său special, George Mitchell.

Deşi, ulterior, premierul israelian şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate, şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, l-a criticat deschis într-o discuţie telefonică în care a condamnat atitudinea sa "profund negativă" faţă de Washington, folosind termeni foarte duri la adresa principalului aliat al SUA în Orientul Mijlociu.

La o zi după discuţia cu Hillary Clinton, Benjamin Netanyahu a decis crearea unei comisii "care să regrupeze directori din ministere, pentru a examina ceea ce s-a întâmplat în timpul vizitei vicepreşedintelui Biden şi pentru a defini regulile pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă în viitor", a anunţat un purtător de cuvânt. Cu câteva ore mai devreme, premierul i-a contactat pe cancelarul german, Angela Merkel, şi pe şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, dându-le asigurări că nu există o "accelerare a colonizării" în Ierusalimul de Est, potrivit unei surse guvernamentale.

×
Subiecte în articol: externe