x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NEWSWEEK -Antisemitismul pare a câştiga teren în Europa

NEWSWEEK -Antisemitismul pare a câştiga teren în Europa

de Mihaela Matachita    |    08 Dec 2008   •   00:00

Antisemitismul pare să se amplifice în ţările europene, pe fondul discursurilor populiste de stânga şi de dreapta în contextul actualei crize economice, scrie revista Newsweek în ediţia electronică.



"În condiţiile în care Europa se confruntă cu vechii demoni ai crizei financiare şi cu pierderea locurilor de muncă, un vânt din trecut străbate continentul. Politicile moderate de centru-dreapta şi cele liberal-democrate apărute după 1945 cedează locul unui nou tip de populism. Discursul extravagant al demagogiei de stânga şi de dreapta câştigă teren, iar cea mai evidentă manifestare este revenirea antisemitismului", comentă Newsweek.

Potrivit ultimului sondaj realizat de Institutul Pew, procentul germanilor antisemiţi a crescut de la 20 la sută în 2004 la 25 la sută în prezent. În Franţa, unde sunt cei mai mulţi evrei din Europa, 20 la sută dintre cetăţeni au opinii antisemite, faţă de 11 la sută acum patru ani. În Spania, de la 21 la sută în 2005, în prezent aproape 50 la sută dintre cetăţeni au opinii nefavorabile faţă de evrei, în această ţară de unde toţi evreii au fost expulzaţi în 1492 şi unde sinagogile sunt monumente istorice. Numeroşii imigranţi veniţi din nordul Africii şi discursul anti-Israel al elitelor stângii ar putea fi explicaţia antisemitismului", continuă Newsweek.

ROMÂNIA
"În estul continentului nu a fost nici o surpriză că au venit mii de austrieci la înmormântarea lui Joerg Haider, liderul de extremă-dreapta. În mod similar, politica antisemită se observă în Ungaria, Bulgaria şi România. Toate cele trei ţări au trimis politicieni în Parlamentul European pentru constituirea unui grup de extremă-dreapta alături de politicieni antisemiţi din Franţa şi Italia. În Polonia, proporţia celor care au opinii nefavorabile evreilor a crescut de la 27 la sută în 2004 la 36 la sută în prezent".

    

    
    
    

×
Subiecte în articol: externe sută