x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noile cerințe ale Ucrainei: Statut de candidat la UE, alte sancțiuni împotriva Rusiei și refuzul unui armistițiu

Noile cerințe ale Ucrainei: Statut de candidat la UE, alte sancțiuni împotriva Rusiei și refuzul unui armistițiu

08 Iun 2022   •   17:45
Noile cerințe ale Ucrainei: Statut de candidat la UE, alte sancțiuni împotriva Rusiei și refuzul unui armistițiu
Sursa foto: Hepta

Ucraina va accepta doar statutul de candidat pentru aderarea la UE, propune noi sancțiuni împotriva Rusiei și nu acceptă un armistițiu care ar însemna înghețarea conflictului, potrivit șefului diplomației de la Kiev. Dmitro Kuleba, citat de EFE.

''Nu vom accepta substitute sau alternative la statutul de candidat la UE, oricare ar fi ele'', a spus acesta, referindu-se la propunerile de înființare a unei organizații care să includă Ucraina.

El consideră că țara  sa îndeplinește criteriile pentru candidatura la blocul comunitar și acuză liderii europeni care au spus că o aderare a Ucrainei la UE se va întâmpla la un moment dat. ''De mult timp jucăm acest joc şi ştim cum funcţionează el''.

Și președintele legislativului de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a declarat în faţa Parlamentului European că amânarea sau respingerea acordării statutului de candidat la UE al Ucrainei în cadrul  summitului UE din 23-24 iunie ar încuraja Rusia că ''poate merge mai departe fără niciun fel de pedeapsă'' pentru invazie.

Totodată, el a respins un posibil armistițiu cu Rusia care ar provoca înghețarea conflictului. 
''Ucraina nu are nevoie de un al treilea acord Minsk care să îngheţe din nou situaţia ani la rând şi să prelungească durerea şi suferinţa'', a aspus acesta, referindu-se la acordurile din 2015 pentru soluţionarea conflictului din Donbas.

Kuleba a cerut mai mult armament pentru a ''o contraofensivă pe scară extinsă pentru a scoate Rusia de pe teritoriul ucrainean''.

Diplomatul ucrainean a trimis și o propunere pentru un al 7-ea pachet de sancțiuni contra Rusiei care vizează domeniile energetic, financiar şi comercial, precum şi noi măsuri împotriva oligarhilor, funcţionarilor de rang înalt şi responsabililor companiilor de stat ruse.

 

×
Subiecte în articol: ucraina ue Rusia