x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă alpinişti au murit într-o furtună de zăpadă

Nouă alpinişti au murit într-o furtună de zăpadă

14 Oct 2018   •   14:00
Nouă alpinişti au murit într-o furtună de zăpadă

O expediţie este în plină desfăşurare duminică pe masivul muntos Gurja din Nepal pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale nouă alpinişti, decedaţi într-o violentă furtună de zăpadă care a devastat o tabără montană şi care a şocat comunitatea pasionaţilor de alpinism, informează AFP. 

Un elicopter a adus patru ghizi montani în tabăra în care au murit membrii acelei expediţii, alcătuită din cinci sud-coreeni şi patru nepalezi. Tabăra lor a fost distrusă joi sau vineri de o furtună cu vânturi foarte puternice, ucigând întreaga echipă, iar cadavrele lor au fost împrăştiate în jurul acesteia. 

"Cele nouă cadavre au fost găsite şi echipa este pe cale să le aducă" la baza muntelui, a declarat pilotul elicopterului, Siddartha Gurung, care coordonează misiunea de căutare. 

Expediţia, la care participă şi un al doilea elicopter, a fost complicată de vânturile violente şi de izolarea locului în care s-a produs accidentul, situat în lanţul muntos Dhaulagiri din regiunea Annapurna (centrul Nepalului). 

Alpiniştii sud-coreeni şi ghizii lor nepalezi campau de la începutul lunii octombrie la poalele muntelui Gurja - un pisc cu altitudinea de 7.193 de metri -, aşteptând o fereastră meteorologică favorabilă, care să le permită să îşi continue ascensiunea. 

Odată recuperate, cadavrele lor vor fi duse cu elicopterul la Pokhara, principalul oraş turistic din regiune, apoi vor fi transportate în capitala nepaleză, Kathmandu. 

Specialiştii în ascensiuni montane încearcă să înţeleagă motivul pentru care o echipă atât de experimentată a putut fi surprinsă de o furtună, în contextul în care alpiniştii se aflau într-o bază situată la altitudinea de doar 3.500 de metri. 

Siddartha Gurung, care a reuşit să ajungă la locul tragediei, a descris o scenă de haos total, afirmând că trupurile neînsufleţite ale celor nouă alpinişti erau dispersate pe o rază de 500 de metri în jurul taberei. 

"Tabăra dădea impresia că o bombă a explodat", a declarat Dan Richards de la Global Rescue, o organizaţie cu sediul în Statele Unite, care acordă ajutor în cadrul misiunilor de căutare şi salvare. 

"Nu înţelegem în acest stadiu ceea ce s-a întâmplat. În general, nu există vânturi atât de extreme la acea altitudine, iar taberele de bază sunt în mod normal stabile şi amplasate în zone sigure", a adăugat el. 

Expediţia era condusă de renumitul alpinist sud-coreean Kim Chang-ho, devenit în 2013 primul om din lume care a escaladat cele mai înalte 14 piscuri montane de pe Terra fără ajutorul unui echipament care să îi furnizeze oxigen suplimentar. 

Un al şaselea sud-coreean, care se afla într-un sat apropiat, într-o vale, a supravieţuit acelei furtuni, a precizat poliţia locală. 

Acesta este cel mai grav accident produs în Nepal după cel cauzat de o avalanşă în 2015, provocată de un seism, în urma căruia 18 persoane au murit pe pantele Everestului. În 2014, alţi 16 şerpaşi au fost ucişi pe Everest de o avalanşă. 

Rareori escaladat, Gurja se află în ţinutul Dhaulagiri, fiind al şaptelea pisc mondial. Pe acest vârf montan din masivul Annapurna, la 200 kilometri est faţă de Kathmandu, se produc adeseori avalanşe. 

Doar 30 de alpinişti au reuşit să escaladeze Gurja - prin comparaţie, peste 8.000 de persoane au escaladat Everestul. Prima ascensiune reuşită datează din 1996, potrivit Himalayan Database. AGERPRES

×