x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Zeelandă: Maorii cer să fie schimbat numele ţării

Noua Zeelandă: Maorii cer să fie schimbat numele ţării

15 Sep 2021   •   09:20
Noua Zeelandă: Maorii cer să fie schimbat numele ţării

Partidul maorilor a lansat o petiţie pentru ca Parlamentul de la Wellington să restabilească numele original al țării în următorii cinci ani.

Petiția a fost lansată de cei doi lideri ai partidului maori, Rawiri Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer. Partidul vrea ca țara să se numească „Aotearoa”, aşa cum a fost numit arhipelagul înainte de sosirea colonialiştilor.

„Suntem Aotearoa. Este un nume care va unifica naţiunea noastră, în loc să o împartă. Noua Zeelandă este un termen olandez şi chiar olandezii şi-au schimbat numele în Ţările de Jos”, au argumentat liderii partidului maori, Rawiei Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer.

„Aotearoa” este de fapt un termen deja răspândit în rândul populaţiei, aşa cum a recunoscut premierul Jacinda Ardern cu ceva timp în urmă, adăugând totuşi că schimbarea numelui „nu este ceva pe care guvernul l-a luat în considerare”, luptându-se cu alte priorităţi.

„Aud din ce în ce mai des folosirea Aotearoa, iar acesta este un lucru bun”, a spus şeful guvernului. Cu toate acestea, partidul de dreapta se opune puternic acestei schimbări.

Astăzi, doar 15% din populaţia din Noua Zeelandă susţine că aparţine grupului etnic maori, dar în ultimii ani cultura tradiţională se confruntă cu o renaştere: în februarie, ţara a recunoscut „Matariki”, Anul Nou Maori, ca o sărbătoare naţională.

Diferite expresii în limba maori au devenit obişnuite şi tot mai mulţi oameni decid să studieze limba maternă. Premierul a estimat că, până în 2040, maori va fi vorbită de cel puţin un milion de oameni.

În primele două ore şi jumătate de la lansarea petiţiei, se adunaseră deja 3.000 de semnături.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: noua zeelandă