Dianne Feinstein, preşedintele comisiei senatoriale americane în faţa căreia răspune National Security Agency (NSA) a declarat azi că interceptările făcute de agenţie nu reprezintă un program de supraveghere în masă ci doar o măsură "esenţială" pentru combaterea terorismului, informează The Guardian.
Feinstein susţine că programul care prevede interceptarea datelor despre apelurile telefonice a milioane de cetăţeni americani trebuie să continue, afirmând că eforturile NSA au fost "eficiente în prevenirea atacurilor teroriste care vizau SUA şi aliaţii ei".
Feinstein, senatoare democrată din partea Californiei, va introduce un proiect de lege care modifică parţial statutul NSA, dar care nu va opri programul de interceptări dezvăluit de fostul analist al NSA, Edward Snowden.
"Datele colectate nu înseamnă supraveghere. Nu se interceptează conţinutul convorbirilor, nici nume, nici adrese. NSA colectează doar informaţii care pot fi găsite pe factura telefonică: numerele de telefon, apelurile date sau recepţionate, durata convorbirilor", a spus Feinstein.
Mai mulţi experţi independenţi, însă, spun că astfel de date pot dezvălui foarte multe despre viaţa privată a unei persoane, mai ales când sunt corelate cu alte informaţii. Numele şi adresa unei persoane, de exemplu, pot fi uşor aflate în baza numărului de telefon.
Totuşi, Feinstein spune că agenţia trebuie să aibă la dispoziţie "acest car cu fân" pentru a putea găsi "acul terorist".
"Pentru a fi eficientă, NSA trebuie să proceseze aceste date repede, indiferent ce companie de telefonie foloseşte teroristul. Datele trebuie să fie disponibile mai mulţi ani, mai mult decât le păstrează companiile de telefonie pentru contabilizare", spune democrata.
Feinstein a adăugat că aceste interceptări au dejucat peste 10 atentate teroriste, afirmaţie contestată, însă, de alţi senatori, inclusiv colegul ei de partid, senatorul Patrick Leahy, care a avut acces la informaţii clasificate privind activitatea NSA.
Acesta va introduce un proiect legislativ menit să oprească colectarea în masă a acestor date, proiect mult drastic decât cel pregătit de Feinstein.
Aceste afirmaţii vin în contextul în care ambasadorul SUA în Franţa a fost convocat de urgenţă, azi, de ministrul de Externe pentru a da explicaţii legate de unele informaţii apărute în publicaţia Le Monde. Ziarul, care citează date furnizate de Edward Snowden, a scris că detaliile despre peste 70 de milioane de apeluri telefonice efectuate de cetăţeni francezi au fost interceptate de NSA.
De asemenea, presa germană a dezvăluit recent că şi adresa de e-mail a preşedintelui Mexicului a fost spartă, iar mesajele interceptate de către NSA.