x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nuclear: Bulgaria prelungeşte exploatarea centralei de la Kozlodui

Nuclear: Bulgaria prelungeşte exploatarea centralei de la Kozlodui

01 Oct 2019   •   22:30
Nuclear: Bulgaria prelungeşte exploatarea centralei de la Kozlodui

Autorităţile bulgare în domeniul nuclear au prelungit marţi cu zece ani licenţa de funcţionare a celui de-al doilea reactor al singurei centrale nucleare a ţării, situată la Kozlodui (nord), a cărei construcţie datează din epoca sovietică, informează France Presse.

Acest reactor, a cărui licenţă expiră în 2021, a trecut cu succes testele de rezistenţă efectuate de societatea rusă „Rosatom” şi compania franceză EDF, potrivit autorităţilor bulgare de reglementare nucleară.

Directorul executiv al centralei, Nasko Mihov, a afirmat marţi că această unitate este capabilă să funcţioneze încă 30 de ani, conform rezultatelor testelor respective.

Un alt reactor încă în serviciu la Kozlodui a obţinut în 2017 o autorizaţie de zece ani de funcţionare suplimentară.

Situată pe Dunăre, centrala, care furnizează 34% din energia ţării, va trebui de acum înainte să solicite o licenţă la fiecare zece ani.

Unităţile 1 şi 4 de la Kozlodui, considerate învechite, au fost închise în 1998 şi 2006 la solicitarea Bruxelles-ului, ceea ce a reprezentat o condiţie de aderare a Bulgariei la UE.

Un controversat proiect al celei de-a doua centrale nucleare pe teritoriul bulgar, la Belene, la vest de Kozlodui, a fost recent relansat după mai multe răsturnări de situaţie. Şapte grupuri, între care compania chineză CNNC, cea rusă „Rosatom” şi întreprinderea sud-coreeană KHNP, au depus oferte pentru a finaliza această instalaţie, care are deja două reactoare de 1.000 MW de fabricaţie rusească.

Bulgaria este adeseori criticată de Washington şi Bruxelles pentru dependenţa de energetică de Rusia. Peste 95% din gaze şi 80% din petrolul consumat în această ţară sunt furnizate de Rusia, iar singura rafinărie bulgară aparţine gigantului rusesc „Lukoil”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: centrala de la Kozlodui