O asociaţie a românilor din Torino a sesizat procuratura italiană după ce a primit un mail de ameninţare, informează Mediafax. Acesta este doar unul dintre evenimentele recente care caracterizează situaţia românilor din Italia.
Alina Iacobescu, preşedinta Asociaţiei "I colori del Mondo" din Asti, Torino, a sesizat la 20 februarie procurorii italieni după ce a primit un e-mail pe adresa electronică de la asociaţie cu ameninţări şi jigniri.
"Plecaţi din Italia, ucideţi ţara noastră, aţi creat gropi de gunoi sub cerul deschis! De ce nu vă întoarceţi la voi acasă? Blestemaţi delincvenţi şi hoţi!! Faceţi scârbă!!!", se arăta în mesaj.
"Unde am ajuns?! Ce se întâmplă în ara asta? Culmea, aceste cuvinte au fost scrise de o femeie. Până unde a ajuns ura…", comentează Alina Iacobescu.
Asociaţiile de români din Italia deplâng situaţia în care s-a ajuns şi învinovăţesc autorităţile române, dar şi permisivitatea legii italiene.
Situaţia românilor este exagerată la maxim
Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (ARI) susţine că "diplomaţia a falimentat", iar problema românilor nu se mai poate rezolva altfel decât politic. "Să vă explic la ce mă refer: noi suntem 1.200.000 de români în Italia care putem influenţa votul. Un politician ar putea să se implice, să promită voturile…. Aceasta ar fi o rezolvare", spune el.
Cât despre un eventual succes al întrevederii Frattini-Diaconescu, Terteleac este rezervat. "Nu ştiu cu ce gânduri bune vine domnul Diaconescu dar eu repet ceea ce am spus: diplomaţia a falimentat. Situaţia noastră nu se poate rezolva decât politic", spune el.
Terteleac recunoaşte că situaţia românilor "este exagerată maxim".
"Românii sunt agresaţi fizic, verbal….Campania mediatică din Italia şi-a atins scopul şi există acum două categorii de italieni: unii care cunosc românii doar din presă şi care sunt total împotriva lor şi alţii care au lucrat cu românii şi i-au cunoscut direct şi au cuvinte de laudă", spune Terteleac.
El susţine că toată această campanie mediatică a început în scopuri electorale şi a adus voturi tocmai pentru că mesajul, legat de siguranţă, a avut priză la electorat. Subiectul continuă să fie aducător de capital politic şi atunci este continuat, consideră el.
Interese politice
La rândul său, Stelian Ionescu, preşedintele Ligii Românilor din Italia (LRI), recunoaşte gravitatea situaţiei actuale din peninsulă.
"Eu sunt apolitic dar chiar şi aşa îmi dau seama că e un vânt politic care împinge din spate toată această campanie mediatică", spune el.
El insistă pe necesitatea ca presa italiană să trateze cazurile individual, "să se facă diferenţa între români şi România şi indivizi izolaţi care creează probleme".
Mediafax
Citește pe Antena3.ro