x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O comisie ONU acuză:Rebelii sirieni au folosit gaz sarin!

O comisie ONU acuză:Rebelii sirieni au folosit gaz sarin!

06 Mai 2013   •   11:07

Rebelii sirieni au folosit gaz sarin, a afirmat Carla del Ponte, mebră a Comisiei de anchetă a ONU privind incălcările drepturilor omului in Siria.
“Potrivit mărturiilor pe care le-am adunat, rebelii din Siria au făcut uz de arme chimice, chiar şi de gaz sarin”, a declarat del Ponte, intr-un interviu acordat postului de televiziune elveţian in limba italiană.

“Anchetele noastre vor trebui aprofundate, verificate şi confirmate prin intermediul a noi mărturii, dar, potrivit datelor culese până acum, am putut stabili faptul că rebelii care se opun regimului de la Damasc au utilizat gaz sarin”, a adăugat Carla del Ponte, care a devenit o personalitate internaţională după ce a fost numită procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Ea a explicat că anchetele Comisiei de anchetă a ONU, care urmează să-şi prezinte observaţiile la viitoarele sesiuni ale Consiliului pentru Drepturile  Omului al ONU in iunie, sunt departe de a fi incheiate. Ea a precizat că anchetele in curs ar putea stabili dacă Guvernul de la Damasc, al preşedintelui Bashar al-Assad, a folosit, la rândul său, acest tip de arme chimice.
Sarinul este un puternic gaz neurotoxic,  din Cel de-al Doilea Război Mondial in Germania şi utilizat, mai recent, intr-un surprinzător atac la metroul din Tokyo, in 1995.

Simplul contact cu pielea sau inhalarea acestui gaz blochează transmisia influxului nervos şi provoacă moartea printr-un stop cardio-respirator. Doza letală este de o jumătate de miligram pentru un adult. Gazul sarin este inodor şi invizibil.

Victimele sale se plâng mai intâi de dureri de cap foarte puternice şi prezintă o dilatare a pupilelor. Urmează apoi convulsii, stop respirator şi comă, inainte de constatarea decesului.

Gazul sarin poate fi utilizat ca aerosol, dar şi pentru otrăvirea apei şi hranei, potrivit Center for Disease and Control Prevention (CDC) din Atlanta.


×
Subiecte în articol: siria