x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O cunoscută publicație independentă din Rusia își suspendă apariția

O cunoscută publicație independentă din Rusia își suspendă apariția

28 Mar 2022   •   17:23
O cunoscută publicație independentă din Rusia își suspendă apariția

Publicația independentă Novaia Gazeta își suspendă apariția, în format print și online, până la sfârșitul conflictului cu Ucraina, scrie AFP.

Decizia a fost luată după un al doilea avertisment primit într-o săptămână din partea Roskomnadzor, Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă.

Gazeta a fost acuzată de încălcarea legii privind agenţii străini. Aceasta nu ar fi specificat că un ONG menționat într-un articol este considerată "agent străin" de către autorități. Actul normativ prevede că mass media trebuie să specifice organizațiile aflate pe lista "agenților străini". 

"Nu există altă soluţie. Pentru noi şi, ştiu, pentru voi, aceasta este o decizie teribilă şi dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alţii", a transmis cititorilor redactorul-şef, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Primul avertisment a fost primit pe 22 martie. 

Mai multe publicații interne și străine au fost blocate de autorități după 24 februarie, când a început războiul din Ucraina. Autoritățile ruse au impus mai multe acte normative care prevăd pedepse cu închisoarea pentru "informații false" cu privire la conflict. 

Novaia Gazeta a fost înființată în 1993 ca o publicație independentă. A efectuat investigații de amploare despre corupție și încălcarea drepturilor omului în Cecenia. 6 jurnaliști și-au pierdut viața, printre care și Anna Politkovskaia, omorâtă în 2006.

×
Subiecte în articol: Novaia Gazeta