x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O femeie va fi realeasă la preşedinţie, în Chile

O femeie va fi realeasă la preşedinţie, în Chile

15 Dec 2013   •   13:23
O femeie va fi realeasă la preşedinţie, în Chile

Michelle Bachellet va fi aleasa fara surprize ,astazi, in functia de presedinte al statului Chile. In turul doiea se confrunta cu o alta femeie,Evelyn Matthei.


Publicatia franceza Liberation noteaza diferentele din biografia celor doua candidate. Bacellet, medic pediatru, este fiica generalului Alberto Bachellet, ucis in tortura pentru ca nu l-a tradat pe Salvador Allende in lovitura de stat condusa de Pinochet, in septembrie 1973. Michelle a fost si ea arestata si torturata, reusind sa plece in exil. In 2003 a fost aleasa presedite al statului Chile, fiind prima presedinta femeie din America de Sud. A fost obligata, potrivit constitutiei, sa faca o pauza de trei ani, pentru a a se putea prezenta pentru un al doilea mandat.

Bachellet este sprijinita de o larga coalitie de centru stanga, de la crestini la comunisti, devansand-o net in primul tur pe Evelyn Matthei.

Reprezentanta dreptei este si ea fiica de general, tatal ei sustinand puciul militar organizat de CIA pentru inlaturarea presedintelui socialist Allende, impuscat in palatul prezidential. [c.dan]

×
Subiecte în articol: chile Michelle Bachellet