x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O iniţiativă UE istorică le dă fiori unora dintre ţările din zona euro. Bugetele naţionale vor fi revizuite de Comisia Europeană

O iniţiativă UE istorică le dă fiori unora dintre ţările din zona euro. Bugetele naţionale vor fi revizuite de Comisia Europeană

17 Noi 2013   •   21:23

Pentru prima oară în istoria sa, Uniunea Europeană a anunţat că va rezerva dreptul Comisiei Europene de a revizui bugetele naţionale ale unor ţări din zona euro, înainte ca acestea să fie supuse aprobării de către Parlamentele ţărilor respective. Între primle ţări vizate de istorica măsură figurează Italia şi Spania, respectiv, a treia şi a patra dintre cele 17 economii ale zonei euro. Aceste ţări au fost avertizate de către Bruxelles că bugetele lor pe 2014 vor fi revizuite de CE, mai ales în privinţa cheltuielilor prevăzute, înainte ca Parlamentele lor să voteze bugetul. Franţa, la rândul ei, a fost avertizată de către Executivul european că planurile sale privind reformele economice dure reprezintă “doar un progres limitat” în privinţa măsurilor de reducere a datoriei interne. Este pentru prima oară în istorea UE când suveranitatea guvernelor naţionale ale ţărilor membre este preluată de Comisia Europeană, scrie The Telegraph.

De criticile Executivului european nu a scăpat nici Germania, căreia i s-a reproşat, în ciuda faptului că este “motorul Europei” – cea mai mare, puternică şi de succes economie europeană - că nu a făcut “niciun progres” în aplicarea recomandărilor UE de a-şi ajuta vecinii din zona euro, încurajând importurile şi cererea internă.

“Deoarece într-o uniune economică şi monetară deciziile în privinţa bugetelor naţionale pot avea impact şi în afara graniţelor naţionale, statele membre i-au dat Comisiei această responsabilitate”, a explicat vicepreşedintele CE însărcinat cu zona euro, Olli Rehn. Este pentru prima oară când Executivul UE “îşi arată muşchii” politici în faţa Parlamentelor naţionale în acest fel, cu scopul de a menţine stabilitatea monedei unice europene şi pentru a evita eventuale crize financiare în zona euro. “Este un moment istoric”, a afirmat un diplomat din UE. “Îţi poţi pune întrebarea dacă electoratul din zona euro îşi dă seama de importanţa uriaşă a acestei schimbări de suveranitate a prerogativelor de la Parlamentele naţionale la conclavurile miniştrilor de Finanţe şi ale oficialităţi ale CE”, a continuat diplomatul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pentru Italia, de pildă, care este cea de-a doua economie în criza datoriilor după Grecia, decizia istorică vine ca o “dinamită”, comentează The Telegraph. În plus, premierul italian Enrico Letta este prins la mijloc între disputele din coaliţia guvernamentală pe tema reducerii taxelor şi opoziţia de stânga faţă măsurile de austeritate. Totodată, intervenţia CE spulberă şi planul de cheltuieli de 3 miliarde de euro pe care Guvernul italian l-a inclus în bugetul pe 2014. Fabrizio Saccomanni, ministrul de Finanţe italian, a afirmat că nu poate susţine acest plan din bugetul naţional pentru a întruni cerinţele UE, deoarece aceste cheltuieli ar submina firava creştere economică a Italiei, accentuând austeritatea.

În ceea ce priveşte Spania, planul său bugetar pe 2014 riscă să nu îndeplinească criteriiile UE, în special în privinţa reducerii deficitului bugetar. În schimb, Franţa a primit “undă verde” pentru bugetul său, cu menţiunea că anul viitor va trebui să ia măsuri pentru a-şi îndeplini scopurile structurale. Finlanda, Malta şi Luxemburgul au fost de asemenea avertizate să îşi revizuiască bugetele pe 2014, pentru a se asigura că se vor conforma crieriilor din zona euro. (S. Stancu)


×
Subiecte în articol: uniunea europeana