x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O insulă care apare în hărți de mai bine de un deceniu nu mai poate fi găsită

O insulă care apare în hărți de mai bine de un deceniu nu mai poate fi găsită

22 Noi 2012   •   17:40
O insulă care apare în hărți de mai bine de un deceniu nu mai poate fi găsită

O insulă din Pacificul de Sud, care apare în hărțile marinărești, precum și pe Google Earth și Google Maps nu există, spun oceanografii australieni.

O fâșie destul de mare de pământ, denumită Insula Sandy pe Google maps, este plasată, pe hărți, între Australia Noua Caledonie. Însă când oceanografii de la Universitatea Sydney au ajuns la acele coordonate, nu au găsit decât luciul apei. Insula fantomă apare în hărți de mai bine de un deceniu.

Maria Seton, unul dintre cercetători, spune că la fața locului nu au întâlnit decât oceanul cu o adâncime de 1.400 de metri.

"Ne-am dus să vedem locul pentru că hărțile menționau o adâncime neobișnuit de mare în acea zonă, 1.400 de metri. Insula apare pe Google Earth și alte hărți, însă nu am dat de ea. Am rămas uimiți, e chiar bizar”.

Dacă insula ar fi existat, aceasta s-ar fi aflat în apele teriotirale franceze (Noua Caledonie este guvernată de Franța). Totuși, în gărțile oficiale franțuzești, insula nu apare.

Potrivit purtătorilor de cuvânt Google, însă, când isula a fost trecută pe Google Erarth, au fost consultate mai multe hărți oficiale, unde aceasta figura.

"Planeta este un loc în contunuă schimbare”, a adăugat purtătorul de cuvânt Google.

Oceanografii australieni încearcă să stabilească acum dacă insula Sandy a fost trecută din greșeală pe hartă, ea neexistând niciodată (varianta cea mai plauzibilă) sau chiar a existat, dar, dintr-un motiv sau altul a dispărut. 

×