x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O remaniere guvernamentală, aşteptată în Franţa, după înfrângerea dreptei la alegerile regionale

O remaniere guvernamentală, aşteptată în Franţa, după înfrângerea dreptei la alegerile regionale

22 Mar 2010   •   00:00

O remaniere guvernamentală ar putea avea loc zilele următoare în Franţa, după ce majoritatea de dreapta a preşedintelui Nicolas Sarkozy a fost învinsă duminică, în cel de-al doilea tur al alegerilor regionale, informează AFP.

Prim-ministrul Francois Fillon a anunţat că va merge luni dimineaţă la Palatul Elysee pentru a discuta despre acest scrutin cu preşedintele francez.

"Rezultatul din această seară confirmă succesul listelor de stânga. Nu am ştiut să convingem. Acest lucru constituie o decepţie pentru majoritate. Îmi asum partea mea de responsabilitate", a precizat el, în contextul în care 20 de miniştri din cadrul Guvernului au fost înscrişi pe liste.

Stânga - alături de aliaţii săi ecologişti - va continua să conducă imensa majoritate a regiunilor franceze, după ce a câştigat la nivel naţional 53,85 la sută din sufragii, faţă de 35,53 la sută obţinute de partidul prezidenţial UMP şi aliaţii săi, potrivit calculului efectuat de AFP, pornind de la datele furnizate de Ministerul de Interne.
În pofida unei participări mai mari decât în primul tur - absenteismul scăzând de la 53,6 la sută la 48,8 la sută -, dreapta nu şi-a mobilizat suficient electoratul pentru a păstra Corsica, una dintre cele două regiuni de metropolă (în afara departamentelor de peste mări) pe care le deţinea până în prezent.
Frontul naţional (extremă dreaptă), care a reuşit să se menţină în 12 regiuni, obţine 9,26 la sută la nivel naţional, ajungând la 22 la sută în nord şi probabil chiar mai mult în bastionul său din Provenţa, unde pe liste s-a aflat liderul său, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 81 de ani.

După înfrângerea de duminica trecută, dreapta şi-a mobilizat membrii, sperând să limiteze victoria socialiştilor aliaţi cu ecologiştii, în timp ce mai mulţi politicieni ai majorităţii i-au cerut lui Nicolas Sarkozy să reacţioneze.
Înainte de primul tur electoral, preşedintele francez a afirmat că scrutinul regional nu va avea consecinţe naţionale. Dar de câteva zile, presa se aşteaptă la o viitoare remaniere ministerială şi face speculaţii privind amploarea sa.

"În orice caz, nu va exista nici o remaniere amplă. Va fi o remaniere modestă, tehnică, pentru că merită făcute câteva mici ajustări", a subliniat, sâmbătă, Claude Gueant, principalul colaborator al lui Nicolas Sarkozy. Duminică seară, secretarul general al UMP, Xavier Bertrand, a recunoscut "înfrângerea", fără a menţiona viitoarele consecinţe.
În cadrul taberei prezidenţiale, unii par să se distanţeze. Liderul deputaţilor UMP, Jean-Francois Cope, a subliniat necesitatea construirii unui "nou pact majoritar".

Pe de altă parte, stânga şi aliaţii săi îşi savurau victoria.
"Francezii au acordat în această seară o victorie fără precedent listelor stângii reunite (...). Primim această victorie cu responsabilitate", a declarat liderul PS, Martine Aubry. "A-i asculta pe francezi înseamnă o schimbare profundă a politicii", a afirmat ea.
Aceste alegeri sunt organizate la mijlocul mandatului lui Nicolas Sarkozy, în scădere în sondaje în ultimele luni. Prin victoria clară a stângii, acest scrutin îi relansează pe socialişti şi îi oferă lui Martine Aubry perspectiva unei candidaturi de stânga la viitoarele alegeri prezidenţiale.
O altă figură a PS, rivala lui Nicolas Sarkozy la alegerile din 2007, Segolene Royal, şi-a confirmat poziţia la nivel regional, cu un rezultat (peste 60 la sută) care îi permite să spere o recunoaştere la nivel naţional.
Regiunile sunt competente în special în domeniile transporturilor şi educaţiei.

×
Subiecte în articol: externe