x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama a cerut 16 ore de gândire

Obama a cerut 16 ore de gândire

de Irina Cristea    |    04 Mai 2011   •   20:10
Obama a cerut 16 ore de gândire
163828-reuterswhite-housepete-souza-2011-05-02t215428z-805819467-gm1e7530g3h01-rtrmadp-3-binladen.jpgŞaisprezece ore de gândire şi-a acordat Barack Obama înainte de a da undă verde pentru raidul asupra complexului unde se ascundea Ben Laden. Potrivit tabloidului britanic Daily Mail, comandanţii militari care se aşteptau la o decizie promptă din partea liderului de la Casa Albă au avut o mare surpriză.

Americanii au avut abia joia trecută certitudinea că cel mai căutat terorist al Planetei se ascundea în reşedinţa din Abottabad. După ce i s-a transmis această informaţie, Obama i-a uluit pe oficiali, spunând, într-o întâlnire pe tema securităţii naţionale, că vrea mai mult timp de gândire şi a dispărut din cameră. "Nu am să vă spun care este decizia mea acum. Am să mă duc înapoi şi am să mă gândesc la ea mai mult", a declarat preşedintele Statelor Unite, citat de New York Times. "Voi lua o hotărâre curând", a adăugat el.

Directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii, CIA, şi alţi ofiţeri de rang înalt din domeniul informaţiilor, care erau nerăbdători ca operaţiunea să înceapă cât mai curând, au rămas încordaţi, aşteptând hotărârea şefului Administraţiei SUA. În dimineaţa următoare, după 16 ore, Obama i-a convocat pe patru dintre membrii echipei sale în Sala Diplomatică a Casei Albe. Înainte ca aceştia să apuce să spună ceva, preşedintele a pus pumnul pe masă şi a spus: "Mergem". Cu acest cuvânt a început cea mai mare operaţiune din istoria recentă, comentează Daily Mail. Dacă nu ar fi fost prea înnorat sâmbătă, trupele ar fi fost mobilizate încă de atunci. Dar comandoul a mai aşteptat o zi şi a ajuns în Pakistan duminică, înainte de miezul nopţii.

Membrii echipei speciale din cadrul Navy Seals, cărora nu li s-a spus nici măcar pe cine se pregătesc să captureze, efectuaseră "repetiţii" ale misiunii în două reconstrucţii ale complexului fostului lider al reţelei teroriste Al-Qaeda. (I. Cristea)

"Nu am să vă spun care este decizia mea acum. Am să mă duc înapoi şi am să mă gândesc la ea mai mult. Voi lua o hotărâre curând"
Barack Obama, preşedintele SUA

Disputa pe fotografii
Administraţia americană se bâlbâie în continuare când vine vorba despre eventuala publicare a fotografiilor cu cadavrul lui Ben Laden. Deşi directorul CIA sugerase marţi că imaginile vor fi date publicităţii în curând, unii dintre consilierii de la Casa Albă consideră că publicarea fotografiei nu este necesară, deoarece "nu există îndoială" că Ben Laden este mort, a declarat un oficial din cadrul administraţiei, citat de CNN.

"Avem probele ADN, recunoaşterea facială (identificarea) a soţiei şi măsurătorile", a precizat sursa citată. "Nu se pune cu adevărat problema că nu ar fi fost omorât (...), şi atunci ce rost are să publicăm (fotografiile), dacă toată lumea ştie că e mort?", a adăugat oficialul citat. Decizia finală le va aparţine însă câtorva înalţi oficiali din domeniul securităţii, printre care se numără şi secretarul pentru Apărare, Robert Gates, şi secretarul de stat, Hillary Clinton.
Un alt oficial guvernamental a afirmat că deliberările înclină spre publicarea fotografiei, precizând însă că "nu există unanimitate, şi toată lumea are ezitări de înţeles".

Surse oficiale au afirmat că fotografiile aflate în discuţie au fost făcute într-un hangar din Afganistan, printre ele aflându-se şi o fotografie clară cu faţa lui Ben Laden, cu o rană deschisă deasupra ochilor. Alte imagini prezintă aspecte ale raidului asupra complexului din Abbottabad şi ale ceremoniei funerare desfăşurate pe mare. (I. Cristea)

Măsurile de securitate rămân în vigoare
Lichidarea celui mai căutat terorist din lume nu schimbă regulile privind securitatea în aeroporturi şi la bordul aeronavelor. Potrivit pu­blicaţiei Dallas News, americanii (şi nu doar ei) trebuie să ştie că trebuie, în continuare, să se descalţe la filtrele de securitate, să se aştepte la percheziţii corporale amănunţite şi să chibzuiască atent ce cantitate de lichide iau în bagajul de mână. De asemenea, costul public al măsurilor menite să asi­gure siguranţa rămâne neschimbat. "În economia îndelungatei lupte împotriva Al-Qaeda, uciderea lui Ben Laden este un moment important. Americanii nu vor resimţi însă direct acest lucru.

Cel puţin nu în viitorul apropiat", este de părere Matt Bennett, vicepreşedinte al think tank-ului Third Way. De la atacurile de la 11 septembrie 2001, SUA au cheltuit în jur de 1,4 trilioane de dolari cu operaţiunile din Afganistan şi Irak. Suma include şi cei 28 de miliarde de dolari investiţi în îmbunătăţirea securităţii interne. "Chiar dacă Ben Laden e mort, reţelele teroriste sunt încă active. Al-Qaeda este încă operaţională. Ameninţarea nu a dispărut şi ar fi o greşeală să lăsăm garda jos", este de părere şi senatorul republican John Cornyn. O dovadă în plus că moartea lui Ben Laden nu înseamnă că securitatea pe aeroporturi a devenit o glumă este un incident ce a avut loc la New York, pe Aeroportul John F. Kennedy. Un bărbat care consumase băuturi alcoolice s-a prezentat vineri la un agent al companiei Air France, declarând că numele lui este Ossama ben Laden şi are o bombă în geantă, scrie New York Times. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a făcut acest comentariu când a fost întrebat de agentul Air France ce are în geantă, acesta crezând că bărbatul ar putea încerca să ducă băutură la bordul avionului, a declarat o sursă. Pasagerul a fost acuzat de afirmaţii false şi a pledat vinovat la acuzaţia de comportament turbulent, fiind condamnat la o amendă de 250 de dolari. (I. Cristea)

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis