x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensivă - Germanii, pe limba lui Goethe

Ofensivă - Germanii, pe limba lui Goethe

de Sînziana Stancu    |    15 Sep 2008   •   00:00

Îngrijoraţi că limba lor a intrat în declin, germanii au pornit ofensiva ca să o impună în Uniunea Europeană, unde este şi cea mai vorbită.



Îngrijoraţi că limba lor a intrat în declin, germanii au pornit ofensiva ca să o impună în Uniunea Europeană, unde este şi cea mai vorbită.

“Opinia publică germană, la fel şi mediile politice, a început să-şi de-a seama că o campanie de promovare culturală şi lingvistică este importantă, indiferent că se face pentru economie, pace socială sau educaţie”, a declarat AFP specialistul în lingvistică şi în limbi germanice Peter Eisenberg, de la Universitatea din Postdam. El a observat că limba germană nu a mai fost promovată de mult timp chiar la ea în ţară, şi asta, în special din cauza “sechelelor” lăsate de regimul nazist. Însă două treimi dintre germanii de astăzi sînt îngrijoraţi că limba lor a intrat în declin şi simt că aceasta este ameninţată de mondializare şi de limba engleză, care cîştigă tot mai mult teren.

OAIA NEAGRĂ. Invazia anglicismelor, care sînt din ce în ce mai mult folosite în limbajul cotidian în Germania, ca şi în Franţa, de pildă, reprezintă “oaia neagră” pentru multe asociaţii care se luptă pentru păstrarea nealterată şi răspîndirea limbii germane în Europa. Chiar şi europarlamentarii germani îşi manifestă adesea nemulţumirea în forurile europene, denunţînd “nedreptatea” Bruxelles-ului, care preferă să editeze documentele UE în engleză, în special, şi apoi în franceză şi foarte rar în germană, limbă care ar interesa aproximativ 90 de milioane de europeni germanofoni. Chiar şi cancelarul german, Angela Merkel, a luat atitudine, pledînd recent pentru întărirea locului limbii germane în lume. “Limba lui Goethe este o limbă atrăgătoare, dar trebuie să luptăm pentru ea”, a afirmat Merkel, îndemnînd toate institutele Goethe să o promoveze mai bine, inclusiv în mediile economice. “Nu trebuie să li se dea impresia elevilor străini că un curs de limba germană este, pe jumătate, un curs de limba engleză”, a mai avertizat cancelarul german, pentru care stăpînirea limbii este cheia integrării.

×
Subiecte în articol: externe limba