x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensiva rusă asupra Kievului: Monumentele istorice, la un pas de dispariție

Ofensiva rusă asupra Kievului: Monumentele istorice, la un pas de dispariție

26 Mar 2022   •   10:59
Ofensiva rusă asupra Kievului: Monumentele istorice, la un pas de dispariție
Sursa foto: Hepta

Mai multe obiective istorice din Kiev sunt în pericol din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Experții se tem ca acesta să nu aibă soarta capitalei cecene Groznâi, distrusă de armata rusă în 1999.

Forțele rusești se află la periferia Kievului și există temeri că acestea s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică „nediscriminatorie a pământului pârjolit” folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, scrie CNN.

„Dacă Putin nivelează Kievul, așa cum a nivelat Harkovul și alte orașe, sunt multe lucruri care vor fi pierdute pentru totdeauna", a spus Olenka Z. Pevny, profesor asociat de studii slave și ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Kiev-ul are o vechime de peste 1.500 de ani și o populație de 2,8 milioane de locuitori. 

Principalele situri aflate în pericol:

Catedrala Sfânta Sofia: Construită în secolul al XI-lea

Catedrala și mănăstirea cu domuri de aur Sfântul Mihail: A fost construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol important în Revoluția Maidan

Mănăstirea Peșterilor: Face parte din patrimoniul UNESCO, dispune de biserici subterane și adăpostește relicve ale unor sfinți care datează din secolul al X-lea.

Palatul prezidențial: Maiestuosul Palat Mariinsky, în stil baroc, este reședința ceremonială a președintelui Ucrainei și se află în apropierea Parlamentului.

×
Subiecte în articol: kiev