x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olaf Scholz face apel la schimbări majore în UE. Care sunt propunerile cancelarului german

Olaf Scholz face apel la schimbări majore în UE. Care sunt propunerile cancelarului german

15 Oct 2022   •   19:58
Olaf Scholz face apel la schimbări majore în UE. Care sunt propunerile cancelarului german
Sursa foto: hepta

Cancelarul Olaf Scholz vrea schimbări majore în UE astfel încât să fie acceptați noi membri dar și pentru a da mai multă importanță statelor mai mici, scrie dpa.

Cancelarul Olaf Scholz transmite un apel pentru schimbări majore în interiorul blocului comunitar, printre care una importantă este legată de deciziile de politică fiscală și externă. Acestea se iau în prezent cu unanimitatea statelor membre.

"Dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate", a declarat oficialul la o întrunire în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

Reducerea votului de la unanimitate, la majoritate, ar permite ca unele state candidate la aderarea la UE să fie acceptate mai repede, cum sunt Ucraina și Republica Moldova, potrivit cancelarului german. 
"O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume. Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi", este de părere Olaf Scholz.

El mai precizează că trebuie acordată o atenție mai mari statelor mici din Uniune. 
"În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei ţări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene", a afirmat acesta.



 

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz ue