x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olaf Scholz nu oferă Ucrainei noi tipuri de armament,dar invită Kievul să cumpere din Germania

Olaf Scholz nu oferă Ucrainei noi tipuri de armament,dar invită Kievul să cumpere din Germania

20 Apr 2022   •   08:50
Olaf Scholz nu oferă Ucrainei noi tipuri de armament,dar invită Kievul să cumpere din Germania
Sursa foto: Hepta

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a invitat Ucraina să cumpere armament de fabricaţie germană şi a justificat decizia de a nu livra noi tipuri de echipamente militare armatei ucrainene, argumentând că toţi aliaţii apropiaţi ai Berlinului au poziţii similare.

"Am cerut industriei germane de armament să ne spună ce tipuri de materiale poate livra în termen scurt. Ucraina a făcut excepţie de la această listă, dar îi furnizăm noi fondurile necesare pentru achiziţii", a afirmat marţi seară Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt.

Cancelarul Germaniei a evitat să facă vreo referire la livrări directe de armament greu Ucrainei. Până acum, Germania a furnizat Ucrainei armament defensiv uşor şi, în pofida presiunilor unor politicieni, a evitat să furnizeze tancuri şi alte vehicule blindate. Olaf Scholz a subliniat că nu doar el a luat o astfel de hotărâre. "Observaţi ce fac şi aliaţii noştri apropiaţi, au ajuns la aceleaşi concluzii", a argumentat Olaf Scholz, citat de cotidianul Financial Times.

Oficiali ucraineni, dar şi unii politicieni germani, inclusiv din formaţiunile aflate la guvernare, au pledat pentru oferirea de armament greu Ucrainei, dar Guvernul Olaf Scholz nu a dat curs solicitărilor. De altfel, cancelarul a subliniat marţi că Germania va susţine alte state NATO, din estul Europei, să furnizeze Ucrainei sisteme militare de fabricaţie rusă. "Nu este nicio coincidenţă că toţi partenerii Germaniei au ajuns la aceeaşi concluzie; este logic să transferăm sisteme pe care le au partenerii NATO din estul Europei", a insistat Olaf Scholz.

Guvernul german a anunţat sâmbătă că pregăteşte alocarea a două miliarde de euro pentru asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina. Administraţia de la Kiev va primi un miliard de euro. Germania va oferi 400 de milioane de euro Instrumentului european pentru pace (EPF), un mecanism extrabugetar prin care este oferită asistenţă militară Ucrainei în contextul conflictului militar cu Rusia. Alte 600 de milioane de euro sunt destinate cheltuielilor militare ale Germaniei şi ale altor aliaţi europeni, au precizat surse guvernamentale de la Berlin citate de agenţia DPA şi de publicaţia Der Spiegel.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz