x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda nu vrea un milion de moldoveni în UE

Olanda nu vrea un milion de moldoveni în UE

24 Apr 2009   •   00:00

"Ţara Lalelelor" se pronunţă împotriva planurilor României de a acorda cetăţenie aproximativ unui milion de locuitori din Republica Moldova, a afirmat ieri, într-o dezbatere în parlamentul olandez, ministrul pentru afaceri europene al Ţărilor de Jos, Frans Timmermans, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

El a calificat aceste planuri ale Bucureştiului ca 'extrem de nechibzuite'. 'Dacă România le va transpune în practică, atunci semnalul pentru Olanda va fi extrem de clar: întrucât România este ţară membră a Uniunii Europene, toţi moldovenii deveniţi cetăţeni ai săi vor putea să circule liber în spaţiul UE', a specificat Timmermans.

Potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres, ministrul olandez a avertizat că ţara sa nu va lăsa această situaţie fără răspuns. 'Aceasta va avea consecinţe, în orice caz în privinţa circulaţiei libere a persoanelor' - a avertizat el, lăsând să se întrevadă posibile restricţii.

Han ten Broeke, deputat din partea partidului liberal Volkspart Voor Vrijheid en Democratie (VVD - Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie), a insistat ca guvernul Olandei să trimită un semnal clar României că dezaprobă planurile acesteia privind simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei pentru locuitorii Republicii Moldova. El a spus că, aşa cum acţionează în prezent, România se comportă ca un partener iresponsabil al UE. 'Dacă un milion de moldoveni devin cetăţeni ai României, atunci se pune, practic, problema extinderii Uniunii Europene', a afirmat deputatul VVD. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe