Țările europene trebuie să se pregătească pentru un al doilea val ucigaș de infecții cu noul coronavirus în iarnă, deoarece pandemia este departe de a se fi încheiat, a avertizat Hans Kluge, director al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, într-un interviu acordat publicației „The Telegraph”. Acest al doilea val poate fi mai devastator decât cel de care mulți își închipuie acum că au scăpat. „E timpul să ne pregătim, nu să sărbătorim!”, a atras atenția Kluge.
Directorul OMS pentru Europa a lansat un avertisment crunt pentru statele care abia au început să-și relaxeze măsurile draconice adoptate de teama pandemiei, susținând că, din acest moment, autoritățile naționale trebuie să se pregătească intens, să facă față celui de-al doilea val al COVID-19. Deși numărul cazurilor de contaminare scade în state precum Marea Britanie, Franța și Italia, nimeni nu trebuie să-și imagineze că pandemia s-a terminat, a spus Kluge. Epicentrul său european s-a mutat, deocamdată, în estul continentului, unde a apărut un număr îngrijorător de victime, în Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan, a avertizat el. Țările trebuie să folosească înțelept următoarea perioadă și să înceapă să-și consolideze sistemele de sănătate și să-și extindă capacitatea în spitale și în unitățile de îngrijire primare și intensive. „Singapore și Japonia au înțeles deja că nu e timpul să sărbătorim, ci trebuie să ne pregătim! Același lucru îl fac și țările scandinave, care nu exclud un al doilea val și speră să-l localizeze din timp și să aplice rapid” cele mai bune măsuri, a atras atenția Kluge. Directorul OMS pentru Europa a mai avertizat că un al doilea val al COVID-19 ar putea coincide cu epidemii generate de alte boli infecțioase, provocând cutremure majore ale sistemelor naționale de sănătate. „Sunt extrem de îngrijorat în privința unui dublu val. În toamnă ar putea începe un al doilea val de COVID, dar și unul de gripă sezonieră sau de pojar. Cu doi ani în urmă, am avut 500.000 de copii care nu și-au făcut primul vaccin contra pojarului”, a spus Kluge. Mulți experți, între care și consilierul șef pe probleme medicale al Marii Britanii, Chris Whitty, au avertizat că un al doilea val al pandemiei ar putea fi mult mai devastator decât primul, dând exemplul gripei spaniole, din perioada 1918-1920, scrie „The Telegraph”. Când a izbucnit gripa spaniolă, în martie 1918, aceasta a avut semnele unei boli sezoniere tipice. În toamnă, a reizbucnit într-o formă mult mai virulentă, ucigând în cele din urmă aproximativ 50 de milioane de oameni. Mișcările de trupe de la sfârșitul Primului Război Mondial par să fi accelerat răspândirea bolii, care a mai avut un al treilea și un al patrulea val, deși acestea nu au mai fost la fel de devastatoare.
Est-europenii, în pericol
„Știm din istorie că țările care nu au fost lovite mai devreme de pandemii, pot fi lovite de un al doilea val”, a afirmat Kluge. „Ce vom vedea în Africa și în Europa de Est? Acestea se află în spatele curbei, iar unele state s-ar putea simți tentate să spună: «Nu suntem în situația Italiei» și apoi, două săptămâni mai târziu, să explodeze, fiind lovite, în mod nefericit, de un al doilea val! Trebuie să fim foarte prevăzători”, a adăugat Kluge. În ultimele săptămâni, multe state europene au început să-și relaxeze măsurile de „închidere”, redeschizându-și economiile afectate. Dar, în absența unui tratament efectiv contra virusului sau a unui vaccin, orice relaxare trebuie însoțită de măsuri riguroase de sănătate publică, inclusiv de testări și de identificarea contacților, a mai afirmat directorul OMS pentru Europa.
„Am crezut întotdeauna că sănătatea e șoferul prosperității economice, dar este mai mult rău: dacă nu e sănătate, nu există economie!”
Hans Kluge