x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: peste 200 de foști militari și oficiali afgani, uciși de la preluarea puterii de către talibani

ONU: peste 200 de foști militari și oficiali afgani, uciși de la preluarea puterii de către talibani

de Redacția Jurnalul    |    22 Aug 2023   •   14:15
ONU: peste 200 de foști militari și oficiali afgani, uciși de la preluarea puterii de către talibani

Peste 200 de foști militari, membri ai forțelor de ordine și ai guvernului afgan au fost uciși de la preluarea puterii de către talibani în pofida unei „amnistii generale”, a anunțat marți misiunea ONU în Afganistan.

Misiunea susține într-un raport că a înregistrat cel puțin 218 execuții extrajudiciare de la mijlocul anului 2021 până în iunie 2023.

„În cele mai multe cazuri, persoanele au fost reținute de forțele de securitate de facto, adesea pentru scurt timp, înainte de a fi ucise”, a anunțat Misiunea de asistență a ONU în Afganistan (UNAMA).

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că aceste asasinate reprezintă o „trădare a încrederii populației”, deoarece victimele fuseseră asigurate că nu vor fi vizate.

Purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru drepturile omului, Jeremy Laurence, a declarat că amploarea crimelor este „șocantă” și că se așteaptă ca numărul crimelor să fie mai mare. UNAMA a precizat că cele mai multe crime au avut loc în primele patru luni de la preluarea puterii de către talibani. Majoritatea victimelor sunt foști membri ai forțelor de securitate și ai poliției.

Liderii talibani susțin că există o amnistie pentru foștii oficiali guvernamentali și pentru membrii armatei. În replică la acuzațiile ONU, Ministerul Afacerilor Externe condus de talibani a declarat că nu a primit informații privind cazuri de nerespectare a ordinului și că orice suspiciune va fi investigată.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: onu afganistan crime