x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU și UE condamnă ferm atacul forțelor ruse asupra portului Odesa. Rusia neagă

ONU și UE condamnă ferm atacul forțelor ruse asupra portului Odesa. Rusia neagă

23 Iul 2022   •   18:25
ONU și UE condamnă ferm atacul forțelor ruse asupra portului Odesa. Rusia neagă
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, condamnă ferm atacul forțelor ruse asupra Odesei, port la Marea Neagră, de unde vor pleca navele cu cereale, potrivit acordului de la Istanbul. Rusia neagă.

"Secretarul general ONU condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa. Deplina implementare a acordului de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă! De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie de pe glob", a transmis purtătorul de cuvânt Farhan Haq.

Comandamentul Operaţional Sud a anunțat pe Telegram, la o zi după semnarea la Istanbul a acordurilor privind exporturile de cereale ucrainene, atacarea portului Odesa. 
"Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului".

Și ''UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale'', a transmis Josep Borrell pe Twitter.

Acordurile au fost negociate de ONU și Turcia între cele două țări aflate în război, Rusia și Ucraina. Vor fi create culoare securizate pentru circulația navelor prin Marea Neagră iar cele două state s-au angajat să nu le atace. Este nevoie de circa două săptămâni pentru a fi create condițiile necesare pentru asigurarea transporturilor maritime. 

Ce spune Rusia

Autoritățile ruse neagă orice implicare în atacurile cu rachete asupra Odesei, potrivit ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar. 

''Ruși ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent situația", a declarat oficialul turc.

 

 



 

×
Subiecte în articol: Odesa onu ue cereale ucraina Rusia