x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OPINIE - Scăpăm de al treilea război mondial?

OPINIE - Scăpăm de al treilea război mondial?

31 Oct 2008   •   00:00

Alegerea candidatului democrat Barack Obama la Casa Albă poate îndepărta spectrul unui al treilea război mondial, a declarat directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), Pascal Boniface, citat de AFP, preluat de Mediafax.



Întrebat dacă implicarea forţelor multinaţionale în diverse zone de conflict reprezintă un risc, Boniface a declarat că totul va depinde de ce vor face guvernele şi popoarele. Rezolvarea problemei nucleare iraniene depinde, de asemenea, de cine va fi ales preşedinte al Statelor Unite, a menţionat Boniface. Întrebat dacă victoria lui Barack Obama este asigurată sau dacă o răsturnare a situaţiei este posibilă, Pascal Boniface a răspuns că "jocurile nu sunt încă făcute, dar numai un eveniment extraordinar precum un atentat asupra Statelor Unite ar putea răsturna situaţia. Avantajul lui Obama este suficient de mare pentru a fi ireversibil cu câteva zile înainte de alegeri".

ESTICII
Pe de altă parte, sondaje efectuate recent indică faptul că ţările foste comuniste din spaţiul Uniunii Europene s-au distanţat de SUA pe măsură ce au aderat la blocul european. În urmă cu cinci ani, înainte de ofensiva americană din Irak, secretarul american al Apărării, Donald Rumsfeld, a inventat cu succes conceptul de "Noua Europă" pentru a descrie în mod admirativ ţările foste comuniste proamericane. Majoritatea ţărilor foste comuniste care au aderat la UE şi NATO şi-au îndreptat politica externă mai mult către Uniune. "Dacă întrebăm un cetăţean polonez obişnuit «Pe cine preferi? Pe mama sau pe tata?», el o va alege mai degrabă pe mama Europă decât pe unchiul Sam", a precizat un politolog de la Fundaţia Casimir Pulaski, Zbigniew Pisarski. în urma extinderii către est, fondurile europene sunt direcţionate către ţările estice, mărind veniturile agricultorilor şi permiţând construirea de drumuri şi autostrăzi moderne. Escaladarea războiului din Irak a provocat scăderea credibilităţii preşedintelui american, George W. Bush, iar insistenţa Washingtonului de a instala scutul său antirachetă în Europa a deteriorat şi mai mult sentimentele proamericane.

×
Subiecte în articol: externe